Opinió

L'encariment de les nostres vides, els seus beneficis

Cada cop costa més pagar el lloguer, la llum o omplir el carro de la compra. En l'últim any, el preu del combustible ha arribat a augmentar un 27%, el de l’electricitat i gas un 28% i concretament a Lleida el preu del lloguer ha augmentat un 8%. Tot va en augment menys els nostres salaris i les nostres pensions.

Però no només s’ha incrementat el preu dels productes o subministraments bàsics, sinó que també hem vist com els beneficis d’algunes empreses han crescut indecentment en l’últim any: Iberdrola ha obtingut uns beneficis de més de 3.380 milions d’euros, Endesa més de 1.900 milions d’euros, Repsol 2.500 milions d’euros i Mercadona 680 milions d’euros. Les mateixes empreses que augmenten el preu d’allò que ofereixen, segueixen generant milions de beneficis.

Un cop contraposat això -l’encariment dels productes versus el continu augment dels beneficis de les grans empreses- cal anar a l’arrel de tota aquesta pujada de preus: les seves causes directes no són ni la guerra d’Ucraïna ni la COVID-19, sinó que les trobem en el germen del sistema capitalista i la seva lògica d’acumular el màxim benefici de tot. Un sistema que lluny de garantir una vida digna al conjunt de la classe treballadora, ens colpeja amb les seves crisis fent-nos les vides cada cop més precàries mentre els rics cada cop es fan més rics.

Ens trobem a les portes d’un escenari de crisi(s) en el qual el capitalisme aprofitarà per exprimir-nos tot el que pugui per acaparar més i més riquesa a costa de tot i tothom. És el moment que la classe treballadora entenguem la garantia del nostre benestar individual i col·lectiu fora de les lògiques capitalistes. Per fer-ho, però haurem de ser nosaltres qui posi fre a aquest sistema depredador. Organitzem-nos, sortim als carrers i unim-nos contra la pujada de preus!

Mireia Barés
Militant d’Endavant Ponent

Comentaris