Opinió

La gestió de l’aigua a les Garrigues: de la urgència al canvi

Alcaldes i alcaldesses de la Mancomunitat d’Aigua de les Garrigues

A dia d’avui, encara a 27 municipis de les Garrigues i del Segrià no podem beure ni cuinar amb l’aigua que brota de les aixetes de casa nostra. Una altra vegada. I ens resulta dolorós i escandalós. Especialment perquè castiga una ciutadania majoritàriament envellida. La inacció i manca de previsió per part de la Mancomunitat d’Aigua de les Garrigues, que recordem que és qui té la competència en el subministrament d’aigua dels nostres municipis, ens ha portat a la situació en que ens trobem a dia d’avui.

Davant les seves queixes, els retrets i la inacció, som altres qui aportem solucions. Per això, la Diputació de Lleida i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han posat sobre la taula mesures urgents imprescindibles donada la situació extrema a la que s’ha arribat: En primer lloc, amb la distribució d’aigua embotellada als municipis afectats que sufraga la mateixa Diputació i amb camions cisterna subvencionats per l’ACA. I, en segon lloc, també ha estat l’ACA qui ha facilitat la renovació dels filtres de la planta potabilitzadora per filtres de carboni, amb la finalitat d’aconseguir un millor filtratge i potabilitat de l’aigua i acabar amb els residus dels pesticides. Són solucions d'urgència per mitigar la falta de mesures acumulades durant anys per deixadesa de la pròpia direcció de la Mancomunitat que, en comptes de deixar-se acompanyar i col·laborar amb la resta d’administracions, ha posat entrebancs contínuament.

A la vegada, però, calen solucions a mig i llarg termini perquè no es tornin a repetir incidents com el que estem vivint. Una solució necessària a mig termini, que podria estar llesta en 4 o 5 mesos, seria l’actualització de la planta potabilitzadora actual, que té unes instal·lacions més pròpies del segle passat que de l’actual. Alhora, caldria fer la redacció d’un Pla Director que orienti l’estratègia de la Mancomunitat. A llarg termini, cal realitzar estudis sobre altres opcions de captació d’aigua amb els criteris de sostenibilitat i viabilitat econòmica, refer tota la xarxa de canonades i infraestructura de filtratge, modernitzar la planta potabilitzadora,

utilitzant les energies renovables i presentar-ho per rebre fons europeus ‘Next Generation’.

Som altres alcaldes de la Mancomunitat els qui portem anys fent propostes i que volem dibuixar mesures estructurals que no han volgut escoltar, fins que hem hagut de patir quatre crisis de subministrament d’aigua en tres anys. Primer, va ser el temporal Dana, després van venir les filtracions d’hidrocarburs, que es van acabar diluint per elles mateixes. Ara, dues vegades en menys d’un mes, tenim l’aigua potable contaminada amb pesticides, sense cap solució tècnica damunt la taula per part de l’òrgan executiu de la Mancomunitat i deixant a la ciutadania de les nostres comarques sense aigua de boca. Què ha fet la Mancomunitat per millorar el servei als seus municipis?

Aquesta és una pregunta de fàcil i ràpida resposta. Sobretot perquè sabem què no ha fet. En tots aquests anys, la Mancomunitat d’Aigua de les Garrigues no s’ha acollit a cap línia de subvenció de l’ACA, malgrat que alguns alcaldes ho vam demanar. En els darrers 5 anys, l’ACA ha distribuït més de 100 MEUR a través de diferents convocatòries per a fer millores en aquest tipus d’infraestructures, i és a través d'aquestes convocatòries que molts municipis i entitats gestores de l'aigua han dut a terme la modernització de les seves instal·lacions. En total, portem més d’11 convocatòries perdudes, les quals haurien ajudat a tenir un millor manteniment del sistema d’abastiment d’aigua potable i haguessin servit alhora, per a modernitzar infraestructures i la mateixa planta potabilitzadora.

La batalla partidista no servia llavors, ni serveix ara. Ha arribat el moment de deixar de fer política amb la Mancomunitat d’Aigua de les Garrigues i d'arromangar-se. Treballar per oferir un servei bàsic i digne a la ciutadania, i aportar solucions a curt termini i d'urgència, però sobretot a mig i llarg termini per a tots aquests municipis que avui no tenim subministrament d’aigua de boca, i fer que no es torni a repetir la situació que patim avui.

Sumem esforços, alineem les institucions i garantim l'aigua potable a la gent. Fer política consisteix en això: construir solucions i servir millor la gent. Des d’Esquerra Republicana volem fer passos endavant:  és el moment de transformar el model d'abastament d’aigua per convertir-lo en un subministrament net i sostenible. Ha arribat l’hora de repensar un canvi de model en el sistema de distribució de l’aigua, que sigui agraït amb l’ecosistema i econòmicament viable pel consumidor. Els alcaldes de la Mancomunitat dels municipis afectats, i en definitiva la gent d’Esquerra Republicana volem fer-ho possible conjuntament.

Comentaris