Opinió

Les GAFA i la salut comunitària: una necessitat global

"Cal resetejar el sistema sanitari per fer un veritable món amb absència d'hospitalitzacions innecessàries"

Els gegants tecnològics Google, Amazon, Facebook i Apple, també coneguts amb la sigla GAFA, estan invertint a fons en el sector sanitari, on el negoci és creixent i molt lucratiu. 

Fa més de trenta anys que la medicina està aturada en molts aspectes i les hospitalitzacions són continues, per a mi, com a conseqüència d'una mala atenció ambulatòria i mala praxis de l'industria farmacèutica, que s'ha enriquit amb l'esperança de tenir millor salut. Mark Zuckerberg, propietari de Facebook, WhatsApp i Instagram, i la seva dona, la pediatra Priscilla Chan, van crear fa uns anys una fundació que farà revolucionar ben aviat el sector de la salut. Mitjançant l'ús de les seves enormes bases de dades, afirmen ser capaços d'acabar amb totes les malalties, a finals de segle i moltes d'aquestes malalties ja són curables. Això podria arribar suposar la desaparició d'alguns oficis (metges, terapeutes, farmacèutics, infermers...).  

Les empreses Google, Amazon i Apple estan extremadament interessades en les dades sobre la salut i el sector sanitari, i el sector farmacèutic, crec que es veurà forçat a fer un gir cap a la medicina de precisió sense precedents, per a mi pels seus interessos merament econòmics i per explotació de les seves patents de medicaments i vacunes

Les ambicions hauran de multiplicar-se, molt més enllà de l'alleujament de símptomes. Aquest nou paradigma podria tenir grates conseqüències com ara que la nostra salut deixaria de preocupar-nos. 

Tant gràcies a les GAFA com l'industria farmacèutica crec que viurem en un planeta on la salut no serà ni un aspecte rellevant, on les malalties no existirien, i totes les dades mèdiques estaran blindades per les multinacionals de forma il·limitada, prolongada. Això no ho dic jo sinó magnates com Elon Musk, Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, etc.

David Feinberg, que va ser vicepresident de Google Health entre el 2018 i el 2021, afirmava en el seu moment que "les hospitalitzacions són un fracàs de l'atenció ambulatòria". Quanta raó!

Doncs, jo com ell crec que l'atenció ambulatòria és, en general, un fracàs de l'atenció domiciliària del nostre país i l'atenció domiciliària és un fracàs de l'atenció a les comunitats occidentals. Ja comença a ser hora que el Departament de Salut i el Ministeri de Sanitat apostin per un sistema menys hospitalari i progressista, perquè fins el moment només ha fet que ser una forma de perpetuar sofriment a les persones per una atenció ambulatòria que mai ha estat d'èxit.

Cal resetejar el sistema sanitari per fer un veritable món amb absència d'hospitalitzacions innecessàries. El sofriment (degut a la manca de inversió en el sector farmacèutic) fins ara s'ha aprofitat del sofriment de la gent. Em direu il·lús, però és que tinc una il·lusió. La societat seria feliç fent que els ingressos hospitalaris només s'apliquin en casos extremadament greus. Hem d'apostar i treballar cap a una atenció ambulatòria de qualitat i eficient, fins assolir la salut comunitària, si Déu vol.

Comentaris