04:40h. Dimarts, 24 d'Abril de 2018

Com a alcaldes i representants institucionals del territori de Lleida, el Pirineu i l’Aran, que donem tot el nostre suport a la Plataforma “Prou Morts a l’N-240”, en la seva llarga i justa reivindicació de millorar la seguretat i la mobilitat en el corredor viari que uneix el Cantàbric amb la Mediterrània, entre Lleida i Montblanc, no podem ni volem deixar de felicitar a tots i cada un dels seus integrants i a les institucions i societat civil que li dona suport. Tots plegats, i gràcies a la reivindicació i actuacions de molts mesos i anys, així com també al consens entre partits, impulsat per les entitats del territori el 7 de desembre de 2016, per reclamar junts tant l’alliberament definitiu del peatge com la duplicació de la via, hem aconseguit situar la necessitat de reparar el greuge al més alt nivell dels temes pendents de l’Estat espanyol i amb nova partida al projecte de Pressupostos Generals de l’Estat pel 2017. Amb tot, si parlem de pressupostos no podem deixar de lamentar que aquests inverteixin 33,3 milions menys a les comarques de Lleida, el que significa un descens del 43% i la xifra més baixa en els darrers 8 anys.

Ara bé, la feina per millorar la via encara no està feta i tots som molt, massa i tot, conscients del valor de les promeses i els anuncis d’inversions en infraestructures a Catalunya per part dels governs de torn espanyol. No són de fiar, ja ens entenem, ni quan les acaben incloent en una partida dels pressupostos que deixen sense executar, com ha passat amb l’N-240 i en tantes altres carreteres i vies de comunicació que han estat gairebé abandonades per l’Estat, tot i ser-ne el titular i responsable final.

Tampoc hi ajuden actituds com la del senador d’ERC per Lleida, Miquel Àngel Estradé, que tot i que el seu partit va signar el manifest del consens per reclamar les dues solucions, ell actua de manera paral·lela a la cambra alta espanyola, demanant el rescat immediat del peatge de l’AP-2 i posposar la duplicació de l’N-240 per més endavant. Però allà ell, nosaltres continuarem donant suport i reivindicant totes dues solucions, ja que l’elevadíssim volum de trànsit i sinistralitat en aquesta via estratègica, suposa un obstacle clar per al desenvolupament econòmic i social dels nostres municipis i del conjunt del territori, i ja en tenim prou de veure com hi pateixen accidents i hi perden la vida la nostra gent.

En aquest sentit, també volem recolzar públicament i demanar celeritat al Ministre de Foment per celebrar la reunió que li han demanat els representants de la Plataforma “Prou Morts a l’N-240” i on s’ha de tractar el calendari i els detalls concrets de l’execució de l’obra novament promesa aquests dies per Mariano Rajoy, i s’ha de continuar reivindicant la solució de l’alliberament del peatge, sobre la que sembla que de moment el govern espanyol no en vol sentir a parlar.

En definitiva, avui seguim reafirmant el nostre compromís amb el progrés social, econòmic i polític de les nostres comarques i el del conjunt de Catalunya, ja que estem convençuts que és el camí més ràpid i segur per aconseguir la qualitat de vida més gran possible i la generació d’oportunitats de futur per a les persones.