Cérvoles Celler rep el Premi Innovació del certamen '11+1 Magníficos'

El guardó serà recollit pel vinyater Tomàs Cusiné, president del celler, el pròxim dia 29 de gener a Madrid
Ampolles Cérvoles
photo_camera Els vins de Cérvoles Celler

La guia 'Vivir el Vino' ha premiat Cérvoles Celler de la DO Costers del Segre i pertanyent al grup Tomàs Cusiné amb el premi Innovació al certamen '11+1 Magníficos' que promou en la seva 23a edició corresponent a l’any 2024.
El guardó, que serà recollit pel vinyater Tomàs Cusiné, president del celler, el pròxim dia 29 de gener a Madrid s’atorga per la gestió sostenible de les seves parcel·les orgàniques replantades amb varietats mediterrànies com els raïms de macabeu o la garnatxa negra, el treball de recuperació de varietats antigues com la trobat, l’adaptació al canvi climàtic, la cerca de recursos hídrics per tal de garantir la qualitat dels vins i la lluita contra la desforestació dels boscos de la seva propietat. Cérvoles Celler es va fundar l’any 1997 i és el primer projecte de viticultura de muntanya de Catalunya

Situat a Les Garrigues, a peu de serra, el celler celebra el més de quart de segle d'existència i és fidel al seu compromís amb el paisatge i al llegat ancestral d'aquest territori vinícola

Des dels seus inicis, manté la seva filosofia de vins de finca arrelats al seu especialíssim terrer, sumant nous reptes com la recuperació de la varietat ancestral trobat. Tomàs Cusiné, el seu propietari, va ser pioner a recuperar una pràctica gairebé oblidada des de feia dècades: la viticultura de muntanya.
Ja ha passat més d'un quart de segle des que, el 1997, el propietari del centenari celler Castell del Remei s'enamorés de les vinyes de la finca La Pobla de Cérvoles (Les Garrigues, Lleida) i decidís donar forma a Cérvoles Celler.

L'origen va ser poc més de trenta hectàrees, repartides en petites parcel·les de vinyes plantades entre els anys 70 i 90, amb què van posar en marxa un projecte visionari, únic en aquell moment a Catalunya, amb la ferma filosofia d'elaborar vins de finca que representaran amb fidelitat el seu paisatge de muntanya/muntanyós i el seu terrer.

Més de vint-i-cinc anys després s'ha convertit en tot un referent, confirmant el potencial qualitatiu d'aquesta zona i revelant la complexitat i la personalitat que imprimeix als vins el microclima de la Pobla de Cérvoles.

 

L'aposta per la viticultura de muntanya

Tomàs Cusiné, el propietari del grup vinícola que engloba, a més del celler de la Pobla de Cérvoles, tres cellers més (Castell del Remei, Cara Nord i Tomàs Cusiné), estava habituat a treballar la vinya a les planes d'Urgell –a Castell del Remei, la propietat que la seva família va adquirir el 1982– quan descobreix les vinyes de la Pobla de Cérvoles i decideix replantejar-se la seva feina com a viticultor, alimentant el seu somni de crear vins a partir d'una finca única, a peu de serra.
La finca de les Garrigues era perfecta per desenvolupar aquesta viticultura de muntanya que en aquell moment estava gairebé oblidada. Les Garrigues és una zona de complexa orografia situada a la subzona més meridional de la DO Costers del Segre, on se succeeixen nombrosos turons i tàlvegs que es van elevant fins a la Serra de la Llena, frontera natural amb el Priorat i la Conca de Barberà.

Un mosaic compost de diferents paratges, amb un terrer molt especial de caràcter franc pedregós, on les vinyes ofereixen uns rendiments molt limitats, però donen un raïm de gran qualitat. Situada a 700-750 metres d'altitud, Cérvoles actualment s'estén per unes 55 hectàrees de vinya distribuïda en dotze parcel·les, amb ceps principalment de garnatxa negra, ull de llebre, syrah, cabernet sauvignon, merlot, macabeu i chardonnay. S'hi desenvolupa un cultiu orgànic, procurant potenciar l'activitat microbiana per mantenir un terreny viu, on els vins puguin expressar-se, gràcies al mínim intervencionisme possible, amb un caràcter nítid i diferenciat.


Recuperant l'ancestral raïm trobat

Acabat de complir el seu 25è aniversari, és el moment perfecte per valorar el que s’ha aconseguit, analitzar el camí seguit i continuar fixant nous objectius. Intacte manté el compromís del celler amb el paisatge, que es materialitza en el desenvolupament d'una viticultura ecològica i respectuosa amb el seu entorn. Dins de la cerca de l'autenticitat i dels valors de la seva terra, continua aprofundint en aquest caràcter singular que aporta La Pobla de Cérvoles als seus vinyars, posant el focus als varietals autòctons i mediterranis. Mentre es realitzava una tasca d'evolució varietal important en varietats com la garnatxa, la macabeu i altres varietats mediterrànies, Cérvoles també ha apostat per la recuperació d'una varietat ancestral gairebé desapareguda, la trobat.

La trobat és un raïm negre molt característic de les comarques de Ponent, amb la qual s'elaboraven, tradicionalment, uns vins negres lleugers. Actualment, el seu cultiu està en forta regressió i només sobreviu en algunes vinyes dedicades a l'autoconsum. Per tal de preservar la riquesa genètica de la comarca, Cérvoles Celler col·labora en un estudi que generarà prou informació per, en un futur, incloure-la en el llistat de varietats autoritzades al plec de condicions de la DO amb la finalitat, no només d'incentivar-ne el cultiu entre els viticultors, sinó elaborar-hi vins que mostrin la cultura i la diversitat de Costers del Segre.


Els vins de Cérvoles Celler

Gràcies a les pràctiques respectuoses amb el medi ambient durant 25 anys, Cérvoles aconsegueix que els seus vins siguin un reflex fidel de la distintiva expressió de les petites parcel·les de vinya d'aquesta finca de muntanya, localitzada en un entorn natural únic. Colors Blanc, Colors Negre, Garnatxa, Cérvoles Blanc, Cérvoles, Negre i Cérvoles Estrats expressen la singularitat de la viticultura de muntanya del celler, practicada a més de 700 metres d'altitud.

Comentaris