FiraTàrrega, epicentre de les arts al carrer amb un marcat accent internacional

Els britànics Be Flat i els danesos Svalholm reformulen la idea d'interpretar l'espai públic amb les seves atrevides propostes que desperten l'admiració del públic
Ciaatzucac - Foto: Jordi Vinuesa
photo_camera Cia Atzucac va presentar una proposta participativa on els artistes i el públic havien de resoldre les qüestions més banals o més transcendentals de l'existència - Foto: Jordi Vinuesa

FiraTàrrega va viure aquest divendres una segona jornada amb un marcat accent internacional amb la presència d'alguns dels principals referents del mercat de les arts escèniques d'Europa. La Llotja, l'espai per als professionals, va acollir sessions dedicades a analitzar el moment que viu el sector. D'una banda, es va presentar la "Cartografia del sector: Irlanda" per descobrir l'estat de les arts de carrer i circ del país i el nou programa de residències internacionals que han iniciat. També es va organitzar el "Wallonie-Bruxelles Spotlight", on diferents experts van mostrar les línies principals del panorama artístic actual d'aquesta regió i es va evidenciar el gran moment d'intercanvi que es viu a nivell transfronterer. Un dels punts en comú dels conferenciants d'aquestes sessions va ser l'especial èmfasi en dotar d'importància al treball en xarxa entre els associacions de professionals de les arts escèniques.

Fira-Tàrrega-8-setembre-2023-Jordi-Vinuesa-Territoris
Teatro Do mar va presentar una proposta escènica en una estructura escenogràfica minimalista, canviant i giratòria inspirada en la idea de "casa" - Foto: Jordi Vinuesa

Per aquest dissabte, també ha despertat molta expectació la taula rodona "Les arts de carrer a França. Estat actual i oportunitats de col·laboració" amb grans especialistes del país francès com Anne Le Goff, directora de L'Atelier 231 i el Festival Viva Cité; Fred Rémy, director artístic del Festival d'Aurillac; Olivier Lataste, director de Le Cratère - Scène Nationale d'Alès i festival Cratère Surfaces i Alexis Nys, director de Lieux Publics. La trobada servirà per aprofundir en qüestions relacionades amb el mercat i descobrir noves sinergies que es puguin generar entre agents de diferents països.

FiraTàrrega 2023, visita de la consellera de Cultura Natàlia Garriga Foto: Núria Boleda
Visita de la consellera de Cultura Natàlia Garriga a la Llotja de FiraTàrrega, acompanyada de l'alcaldessa, Alba Pijuan i altres autoritats - Foto: Núria Boleda

La Llotja també va rebre la visita de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga. Després de visitar els diferents estands de les companyies i associacions, Garriga va voler destacar la importància de FiraTàrrega en l'àmbit internacional:

 "Aquests dies Tàrrega és l'epicentre del teatre al carrer i ens ajuda a internacionalitzar el país i les nostres companyies. La Fira és molt necessària. La nostra aposta és absoluta i així ho continuarem fent"

FiraTàrrega 2023- Foto: Jordi Vinuesa
El 50% de les companyies són catalanes mentre que fins a un 28% són internacionals - Foto: Jordi Vinuesa

El teatre omple els carrers de la ciutat

La segona jornada va estar marcada per una notable afluència de públic i els artistes van prendre els carrers i places de la ciutat. Els britànics Be Flat, amb Follow me, van sorprendre amb les seves habilitats de parkour enfilant-se pels balcons i teulades del centre de Tàrrega i van recollir una llarga ovació després del seu recorregut itinerant. Els danesos Svalholm amb Collective Matter també van impactar amb una experiència site-specific de dansa, escultura i cant en directe que va sorprendre els assistents. El català Oriol Sauleda va muntar la seva rave poètica per fer ballar el públic de FiraTàrrega i reivindicar la vida. L'humor també va ser present amb Noves espiritualitats per a persones atees, de Cia Atzucac, una proposta participativa on els artistes i el públic intenten resoldre les qüestions més banals o més transcendentals de la nostra existència.

Àmplia expectació per esperar L'inesperat

FiraTàrrega comptarà aquest dissabte amb fins a 66 sessions. Un dels moments més esperat serà l'arribada dels espectacles de L'Inesperat. Aquesta secció es va inaugurar l'any passat amb propostes que l'espectador es va trobar sense saber l'hora ni el lloc de l'actuació. La iniciativa s'ha mantingut amb la idea de recuperar l'esperit sorpresiu de les arts de carrer i d'allò que s'esdevé en el moment més impensat.

Les tres propostes de L'Inesperat de l'edició d'enguany són Plata, de Big Bouncers, on uns éssers platejats es faran seu l'espai públic, Definicions ambulants d'Eléctrico 28 , que té la intenció de crear un un diccionari efímer amb noves definicions del món on vivim i Dopplegänger de Lökke, amb una sèrie d'accions coreogràfiques a cavall entre el diàleg i el joc de miralls a càrrec de la companyia basca.

Aquest dissabte també tindrà lloc l'assaig obert de Les nostres terres com planetes dansant de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida i l'artista Alba G. Corral a la Plaça Major. L'espectacle audiovisual està concebut com una gran metàfora d'agermanament entre les Terres de Ponent i les Terres de l'Ebre, dos territoris amb personalitat pròpia que, com si fossin planetes germans, ballaran al voltant d'un mateix sol. L'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida interpreta en directe la suite Els Planetes de Gustav Holst, en la versió reduïda de Jordi Roure. Simultàniament, a través de la imatge generativa en temps real, Alba G. Corral crea un poema simfònic-visual, una coreografia de paisatges abstractes i evocadors. La creació ha format part del programa Suport a la Creació del Territori Creatiu de FiraTàrrega i l'artista madrilenya establerta a les Terres de l'Ebre, Alba G. Corral,  ha estat en residència a Tàrrega per fer recerca sobre diferents aspectes relacionats amb el paisatge, la fauna i la vegetació de Ponent.

FiraTàrrega 2023 - Foto: Jordi Vinuesa
La segona jornada de FiraTàrrega va estar marcada per una notable afluència de públic i els artistes van prendre els carrers i places de la ciutat. - Foto: Jordi Vinuesa 

Les xifres de FiraTàrrega

L'ocupació dels espectacles de pagament ja ha assolit el 89% d'aforament amb 8.224 entrades venudes i 4.103 invitacions.

Amb 46 espectacles de 45 companyies, FiraTàrrega 2023 compta amb una programació amb fins a 25 estrenes (un 54% de la programació), 12 de les quals procedents del programa Suport a la Creació. El 50% de les companyies són catalanes mentre que fins a un 28% són internacionals procedents de països habituals com França, Canadà, el Regne Unit, Bèlgica, Itàlia o Portugal i d'altres menys freqüents com Dinamarca, la República Txeca o Lituània, amb els quals FiraTàrrega ha establert llaços de col·laboració en els darrers anys. També hi hau un 22% de formacions d'arreu de l'estat vingudes de Navarra, Euskadi, Balears, Andalusia, Madrid, Galícia i el País Valencià.

Comentaris