El popular meteoròleg Albert Martínez descobreix la seva faceta d’historiador amb el llibre Història gràfica de Miralcamp

El llibre és el fruit d’un exhaustiu treball de recerca i documentació que retrata l’evolució de la vila al llarg de l’últim segle i mig a través d’una selecció de 1.500 fotografies i documents diversos

 

Presentació-Llibre-Albert-Martínez-25MARÇ-2023
photo_camera El tàndem format pels populars meteoròlegs Albert Martínez i Mònica Usart durant la presentació del llibre

Albert Martínez és conegut per ser un popular meteoròleg i presentador de televisió que avui, instal·lat als Estats Units, ha esdevingut la persona de confiança per molts nord-americans quan volen conèixer la previsió del temps. Però ara, amb l'edició del seu nou llibre, aquest guanyador d'onze Emmys es descobreix, a més a més, com un gran aficionat de la història capaç d'oferir un retrat fidedigne de l'evolució de la seva vila natal a partir d’una acurada selecció d’imatges i documents gràfics.

Sota el títol Història gràfica de Miralcamp i editat per l’Editorial Fonoll, Martínez presenta un exhaustiu treball de recerca i de recopilació de material gràfic que il·lustra l'evolució del poble durant els últims cent cinquanta anys a partir de 1.500 fotografies i documents diversos, seleccionats a partir d’un total de 10.000 documents. 

Presentació-Llibre-Albert-Martínez-25MARÇ-2023-2
Davant d'un nombrós públic assistent, s'ha presentat el llibre, resultat d'un treball que s'ha estès durant 15 anys

La presentació del llibre ha tingut lloc aquest dissabte, 25 de març, al Casal Cultural Josep Maria Solé i Sabaté, en un acte que ha comptat amb la participació del mateix autor, arribat per l'ocasió des dels Estats Units, i de Mònica Usart Rodríguez, cap de meteorologia de RAC1. A l'acte, organitzat conjuntament amb l'Institut d'Estudis Ilerdencs i on també hi ha estat present l'alcaldessa del municipi, Carme Ribes, també hi han assistit el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Rafel Panadés i el director de l'Arxiu Comarcal de Pla d'Urgell, Josep Jordana. 

L'alcaldessa ha manifestat que "és un goig i un plaer agrair a l'Albert la gran feina feta, fruit de la confluència entre la seva passió per Miralcamp i la cerca en els arxius, més la col·laboració de la gent del poble".

Un cop feta la presentació, l'Ajuntament de Miralcamp ha ofert un exemplar gratuït a cada casa del poble. 

Presentació-Llibre-Albert-Martínez-25MARÇ-2023-1
 L'autor del llibre, Albert Martínez amb l'alcaldessa i regidors del consistori

El llibre és el resultat d’un treball que s’ha estès durant 15 anys a través del qual l’autor ha superat les barreres de la distància (durant aquest temps, Martínez ha viscut a Madrid, Miami, Houston i Atlanta) i el temps (amb una pandèmia pel mig) per recopilar al voltant de 10.000 documents gràfics (set mil fotografies i tres mil documents diversos) que després s’han hagut de datar i etiquetar, una minuciosa tasca que l’autor assegura que ha estat possible gràcies a l’ajut de la seva mare. D’entre tots aquests documents, s’ha fet una selecció de 1.500 fotografies que omplen al voltant de 700 pàgines dividides en 8 capítols, un compendi que ens permet fer un viatge al passat per veure els canvis en els carrers, els paisatges i també la gent, la tradició i la cultura de Miralcamp al llarg d’aquest últim segle i mig:

“Aquest projecte és un viatge pels records que et permet veure com ha evolucionat Miralcamp i la seva gent amb la seva forma de vestir, els seus pentinats, les seves festes i les tradicions, i també descobrir moltes dades i fets curiosos que potser molts desconeixien, o bé reviure’ls per mitjà de les fotografies en el cas dels que sí que ho han viscut”, indica l’autor.

Història gràfica de Miralcamp inclou dades i documents únics que fins ara es trobaven dispersos entre els calaixos i baguls de les cases de la vila, com ara calendaris de festes, amb algunes d’elles ja desaparegudes —com els Tres Tombs de Sant Antoni o la benedicció dels cotxes de Sant Cristòfol—; imatges dels altars de l’església originals que van ser cremats durant la Guerra Civil —de les quals, gràcies a aquest treball, se n’ha pogut identificar l’autoria—, entitats que van dinamitzar la vila durant anys —com el grup de teatre Joventut Eterna o les colles sardanistes— i negocis que van omplir Miralcamp de vida —en algun moment, la vila va estar reblerta de carnisseries, forns de pa, peixateries, tallers mecànics, barberies…—. 

El llibre, un projecte que l’autor tenia present des de feia anys, és alhora un “homenatge a tota aquella gent que l’ha fet possible, alguns dels quals han anat desapareixent pel camí”, ja fos ajudant a documentar els arxius o bé retratant al llarg de tots aquests anys la quotidianitat de Miralcamp, com van fer els fotògrafs amateurs Josep Maria Maldà i Josep Maria Garsaball. 

Albert Martínez: un fenomen als Estats Units

Albert Martínez Bobe (Miralcamp, 1982) va iniciar els estudis a l’IES La Serra de Mollerussa i els completà després a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar en geografia física. Les primeres experiències professionals les recorda a Ràdio les Borges i a Ràdio Valira d’Andorra, i , més tard, al Grup Flaix.

L’any 2009 li arribà l’oportunitat integrar-se a l’equip d’El Tiempo de TVE i treballar per al Canal 24 hores, La 2, Teledeporte i fins i tot, el cap de setmana, La 1. L'any 2013, la seva passió per la meteorologia i les seves qualitats com a presentador el portaren a Dallas (Texas), a presentar el programa de meteorologia al canal Univision. El febrer de 2019, va ser nomenat meteoròleg en cap d'Univision, a Miami, presentant i produint el segment del temps al programa matutí número 1 en espanyol Desperta Amèrica de dilluns a divendres i al programa nacional de migdia, Edició Digital i Noticiero Univision (notícies nacionals de primera i última hora). També s'encarregava de cobrir qualsevol tipus d'esdeveniment meteorològic sever a tot el món, parlant de ciència i història .

Al març de 2022, va deixar de ser meteoròleg en cap d'Univision, per passar des d'abril de 2022 a ser meteoròleg sènior de The Weather Channel en Espanyol, a Atlanta, encarregant-se de la cobertura de fenòmens meteorològics greus, canvi climàtic i informes especials.

Des del 2019 és ambaixador de Max Reality per a WSI IBM. Al llarg de la seva trajectòria ha rebut onze Emmys i tres TellyAwards.

Ara, amb la publicació d’Història gràfica de Miralcamp, Martínez es descobreix com un autor amb gran passió per la història per oferir-nos l’únic llibre que s’ha editat en aquest àmbit a Miralcamp des dels últims 40 anys.

Comentaris