Acció Climàtica, Agrotecnio i IRBLleida financen tres projectes de recerca en seguretat alimentària, anèmia i obesitat

Agrotecnio i IRBLleida, centres integrats per personal investigador de la Universitat de Lleida (UdL), pertanyen a la Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (I-CERCA)
Agrotecnio i l'IRBLleida ©JosepAPérez
photo_camera El director de l'IRBLleida, Diego Arango, el gerent del Parc Agrobiotech Lleida, Miquel Aran, el secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Carmel Mòdol i el director de la Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia-Agrotecnio, Ignasi Romagosa en l'acte de presentació d'AgroHealth 2022 ©JosepAPérez

L'IRBLleida, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia-Agrotecnio van presentar aquest divendres els tres projectes seleccionats en la convocatòria AgroHealth 2022.  

La convocatòria AgroHealth 2022 compta amb una dotació econòmica de 135.000 euros, que es repartirà en 45.000 euros per projecte

Les recerques conjuntes posen al centre l'alimentació i la salut i aborden l'anèmia, la seguretat alimentària i l'obesitat, així ho han explicat el secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol; el director de la Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia-Agrotecnio, Ignasi Romagosa; el director de l'IRBLleida, Diego Arango, acompanyats del gerent del Parc Agrobiotech Lleida.

Els projectes tindran una durada de dos anys i cadascun d'ells ha estat avaluat per l'Agència Estatal d'Investigació (AEI) del Ministeri de Ciència i Innovació

Aquesta recerca és la primera convocatòria d'aquests centres CERCA de Lleida que se centra en investigar la resolució dels reptes nutritius. Mòdol ha recordat que és important la presència d'aquests centres com Agrotecnio i IRBLleida perquè ajuden a construïr una Catalunya "més innovadora i saludable". D'altra banda, Romagosa ha explicat que "l'objectiu dels projectes és crear un model de treball multidisciplinari que pugui continuar desenvolupant-se al llarg del temps i ajudi a visibilitzar la importància de la innovació agroalimentària i el seu impacte en la salut".

Els titulars que encapçalen els projectes són 'Viabilitat tecnològica i estudi toxicològic d'una estratègia de biotransformació per a reduir la patulina en els sucs de poma', dirigit per la investigadora d'Agrotecnio, Immaculada Viñas i l'investigador de l'IRBLleida, José Serrano'Porcs de deslletament: un model animal per a resoldre l'anèmia ferropènica a base de llevat modificat biotecnològicament' a càrrec de la investigadora de l'IRBLleida, M. Ángeles de la Torre i l'investigador d'Agrotecnio, Gabriel de la Fuente; i 'Disseny d'aliments funcionals amb ingredients actius amb potencials propietats antiobesitat' de les investigadores de l'IRBLleida, Gemma Bellí i d'Agrotecnio, Olga Martín

La síntesi dels projectes

Viabilitat tecnològica i estudi toxicològic d'una estratègia de biotransformació per a reduir la patulina en els sucs de poma

Dirigit per la investigadora d'Agrotecnio, Inmaculada Viñas, i per l'investigador de l'IRBLleida, José Serrano. L'objectiu principal d'aquesta iniciativa és desenvolupar un mètode de reducció de la micotoxina patulina en el suc de poma. Per això, s’identificarà l'agent biodegradant de la patulina obtingut a partir d'un microorganisme, s’avaluarà la seva viabilitat tecnològica per tal d'introduir-lo en la cadena de producció del suc, i hom s’assegurarà que els productes de degradació de la patulina no siguin tòxics. La tecnologia proposada en el projecte podria permetre que els elaboradors de sucs de fruites obtinguin els seus productes amb nivells segurs de patulina, millorant la seguretat alimentària dels consumidors.

Porcs de deslletament: un model animal per a resoldre l'anèmia ferropènica a base de llevat modificat biotecnològicament.

Dirigit per la investigadora de l’IRBLleida, Ma Ángeles de la Torre, i l’investigador d’Agrotecnio, Gabriel de la Fuente. Atesa la similitud entre els processos digestius dels porcs i els éssers humans, aquesta proposta usarà porcs de deslletament com a model animal per a estudiar la creació d’un model biosostenible i segur per a pal·liar l’anèmia ferropènica en poblacions porcines. El projecte té dos objectius: incrementar la sostenibilitat i benestar animal en la ramaderia extensiva i intensiva de porcí, i trobar un model sostenible i probiòtic que serveixi per a reduir l’anèmia ferropènica en les poblacions humanes. Per a aconseguir-los, l’equip investigador provarà en porcs l’ús de diferents ceps de llevat modificat genèticament com a font biosostenible de ferro, i compararà els seus efectes amb els de les sals de ferro emprades en l’actualitat.

Disseny d'aliments funcionals amb ingredients actius amb potencials propietats antiobesitat

Dirigit per les investigadores Gemma Bellí, de l’IRBLleida, i Olga Martín, d’Agrotecnio. S’avaluarà els efectes del consum de principis actius de fibres dietètiques, probiòtics formulats combinant Saccharomyces boulardii i Lactobacillus plantarum, i estructures que contenen b-carotè, en la modulació de la microbiota intestinal i els marcadors inflamatoris associats a l’obesitat. Primerament, s’avaluarà els efectes en la microbiota en models de digestions in vitro. Els que resultin més eficients conformaran el suplement nutricional per a estudiar el seu efecte en rates prèviament engreixades com a model animal. Així, se cercarà el desenvolupament d’aliments funcionals que incorporin aquests ingredients per a reduir el risc d’obesitat.

Comentaris