Opinió

La gestió de l'aigua a Catalunya: un crit d'alerta

La Junta Directiva de l'ACATCOR, en una imatge d'arxiu
photo_camera La Junta Directiva de l'ACATCOR, en una imatge d'arxiu

La recent imposició de restriccions d'aigua per part del Govern de Catalunya ha encès els ànims de l'Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR). Les mesures d'emergència dictades han posat de manifest una falta de discerniment i consideració cap al sector agrícola i ramader, que es troba en una situació crítica.

Els regadius de Catalunya han abraçat un procés de modernització tecnològica destinat a fer un ús més eficient de l'aigua. Els sistemes de reg pressuritzats, d'aspersió i degoteig han permès estalviar fins al 50% dels recursos hídrics utilitzats en el reg tradicional. Aquesta transició, però, no ha estat fàcil ni econòmica, i ha requerit inversions significatives i un compromís continu per part dels regants i altres actors implicats.

És indiscutible que els sistemes de reg tecnificats són una inversió de futur per a la sostenibilitat del sector agrícola i ramader. No obstant això, les restriccions imposades pel Govern, que no diferencien entre sistemes de reg, posen en perill tots els avenços realitzats fins ara. ACATCOR denuncia aquesta falta de criteri i exigeix un tracte just que reconegui els esforços dels que han apostat per la modernització. En aquest sentit, l'associació no es queda de braços plegats i presenta alternatives clares i raonables. Proposa ajustos en les restriccions d'aigua que tinguin en compte la eficiència dels sistemes de reg. És necessari premiar a aquells que han invertit en tecnologies més eficients, en lloc de castigar-los amb reduccions desproporcionades. Igualment, cal tenir present que en zones de delta de rius amb problemes de salinitat, ha de continuar havent-hi aigua per inundació. per tal de fer retrocedir la franja salina i evitar, per tant, que aquesta vagi entrant i envaint la resta de cultius.

La ramaderia també ha estat afectada per aquestes restriccions. Malgrat els esforços per reduir el consum d'aigua en les explotacions ramaderes, les mesures del Govern posen en perill la viabilitat d'aquest sector crucial per a l'economia i la seguretat alimentària de Catalunya.

En conclusió, l'ACATCOR alça la veu en defensa dels i les regants, els ramaders i les ramaderes de Catalunya. Les restriccions d'aigua han de ser justes, equitatives i basades en criteris tècnics i científics. És hora que el Govern escolti les demandes del sector i rectifiqui aquestes mesures que posen en perill el futur de l'agricultura i la ramaderia catalanes.

Comentaris