La Diputació de Lleida defensa el català a la Franja

Moment de les votacions en el Ple del dijous 23 de maig.

El Ple de la Diputació de Lleida aprova el conveni de col·laboració amb el  Patronat Municipal de Fires de Mollerussa, per a la realització d’activitats firals, any 2013.

Després de l'aprovació de la llei de llengües de l'Aragó, que en canvia la denominació i el reconeixement oficial, La Diputació de Lleida ha aprobat en el Ple d'aquest dijous una declaració institucional en defensa del català i dels drets lingüístics dels catalanoparlants a la Franja.

El text ha comptat amb el suport de l'equip de govern (CiU i CDA) i del PSC i ERC; el PP ha votat en contra, tot i reconèixer el seu portaveu que el català és la llengua que es parla a la Franja. Sí, però no, es fa difícil d'entendre. O es parla català o es parla Lapao. Aquest creacionisme lingüístic no val. El que cal és acceptar la normalitat, utilitzar el sentit comú i respectar la convivència", ha dit Reñé en la seva intervenció al ple.

El president de la Diputació de Lleida ha afegit que fer inventives d’aquest estil és agosarat i sobretot una marcada estratègia des del govern de l’Estat espanyol per tal de minimitzar l’ús i la consistència de la llengua catalana.

En el decurs del Pla també s'ha aprobat la proposta d’aprovació dels convenis de col·laboració entre la Diputació de Lleida i l’Institut Municipal de Progrés i Cultura de Balaguer i el Patronat Municipal de Fires de Mollerussa, per a la realització d’activitats firals, any 2013.

En l’apartat de mocions, el ple de la Diputació de Lleida ha aprovat una moció consensuada sobre la situació del món local i la seva capacitat de prestació de serveis en la que s’acorda que la corporació, per tot allò que afecti al territori de la seva demarcació, s’adhereix a la moció sobre la situació del món local i la seva capacitat de prestació de serveis que va aprovar el Parlament de Catalunya en la sessió del 9 de maig de 2013.
El ple de la Diputació de Lleida també ha aprovat tres mocions més per unanimitat: una sobre l’exercici de l’autogovern del poble aranès, una altra per donar sortida al parc d’habitatges socials i una darrera per reprendre el projecte de l’Illa Càrnia de Lleida. El president de la Diputació de Lleida ha explicat que la creació de l’Illa Càrnia “és un procés necessari” i ha recordat que es tracta d’un plantejament que ell mateix ha defensat des de fa anys, ja que seria molt beneficiós per a les comarques lleidatanes.