Perifèria Cultural torna amb més de 30 espectacles en català i occità
L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dijous la presentació de la quarta edició del cicle Perifèria Cultural, una proposta de cultura, gastronomia i territori que reivindica la creació artística dels Països Catalans més enllà dels grans centres urbans. El projecte, que s’estendrà de maig a octubre, inclourà gairebé 40 espectacles en català i occità en format mitjà i amb vocació descentralitzadora, 17 dels quals tindran lloc a la demarcació de Lleida.
Una programació contra la intolerància i el centralisme
Els codirectors del cicle, Marçal Girbau i Estel Solé, han presentat una programació que busca “combatre el feixisme i la intolerància amb cultura, pensament i reflexió”, i que aposta per espectacles sense seqüències pregravades ni filtres, a l’estil d’una “cultura de foc lent”. En l’acte hi ha participat també Estefania Rufach Fontova, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que ha subratllat la importància del suport públic amb perspectiva de mitjà termini.
Una de les grans novetats d’enguany serà la incorporació de la glosa, el cant improvisat tradicional, com a eina de crítica social i de cohesió comunitària. També s’hi estrenarà el format Rostits Perifèrics, amb monòlegs satírics d’autors com Sergi López, Empar Moliner i Maria Nicolau. Entre les cites destacades hi ha el concert a quatre bandes amb Adrià Puntí, Borja Penalba, Sergi López i Estel Solé (5 de juliol a Agramunt), i el retrobament de Carles San José i Jaume Pla (19 de juliol a Gàrzola).
El territori com a escenari i com a cuina
El cicle manté la seva aposta per la gastronomia com a eix fonamental. El xef Sergi de Meià hi torna com a conseller en cap dels fogons, amb propostes fetes a mida per a cada esdeveniment. El tret de sortida, el 31 de maig a Castell de Mur, combinarà música trobadoresca adaptada per Francesc Ribera Titot, l’actuació d’Alidé Sans i un menú occitanocatalà amb productes del Pallars.
Amb formats familiars, horaris assequibles i una programació paritària, Perifèria Cultural es consolida com una alternativa amb valors al model dels macrofestivals. “Quin interès pot tenir anar a un festival ple de gent fins a vessar, on acabes menjant un entrepà car i mediocre?”, es pregunten els codirectors.
El projecte compta amb un conveni de col·laboració fins al 2027 amb la Diputació de Lleida i la Generalitat, i enguany s’hi han sumat més d’una dotzena d’ajuntaments, el Consell Comarcal de l’Urgell i entitats com la Fundació Coma de Meià.