Un total de 217 joves de Ponent que ni estudien ni treballen s'han acollit al Programa Noves Oportunitats

Pla general de la presentació del Programa Noves Oportunitats al Palau dels Marquesos de la Floresta, a Tàrrega / Oriol Bosch

Es tracta de nois i noies d'entre 16 i 24 anys que estan ''desorientats'' i ara reben suport molt directe per poder tornar a estudiar allò que els agradi realment i trobar feina

Des de principis d'any, un total de 217 joves de 6 comarques de Ponent que ni estudien ni treballen s'han acollit al Programa Noves Oportunitats dins el pla de Garantia Juvenil del Servei d'Ocupació de Catalunya. Es tracta de nois i noies d'entre 16 i 24 anys que es troben ''desorientats'' després de deixar els estudis i amb el programa reben un suport directe i individualitzat de manera que poden anar ''tastant'' diferents opcions fins a poder trobar allò que realment els agrada per tornar a estudiar i trobar una feina en el futur. A Lleida un total de 10 entitats del territori coordinen aquest programa que lluita per combatre el fracàs escolar, que a Catalunya està situat en un 20%. La directora del SOC, Mercè Grau, ha criticat que el govern espanyol posi ''requisits'' a l'hora que els joves puguin accedir a aquest programa.

A Catalunya, el fracàs escolar està situat en un 20%

El gerent de la UTE que agrupa les 10 entitats, centres formatius i empreses d'inserció que s'ocupen dels joves que participen en el Programa Noves Oportunitats a Lleida, Marcos Febas, ha explicat que l'objectiu d'aquest és que els joves tornin al ''circuït formatiu'' i tinguin una nova oportunitat per estudiar allò que no han pogut fer ''pel motiu que sigui''. En aquest sentit, ha descrit el perfil dels nois que s'inscriuen com a ''molt complicat'', ja que són joves que han tingut un o diversos fracassos, per la qual cosa, molts d'ells estan ''desorientats''. Amb el programa s'intenta donar un suport molt directe i individual, una tutoria personalitzada per tal que puguin tornar a estudiar allò que els agradi o acabar els estudis que havien començat.

El programa s'han presentat al Palau dels Marquesos de la Floresta de Tàrrega


La presentació de programa que va començar a principis d'any s'ha fet al Palau dels Marquesos de la Floresta de Tàrrega i ha comptat amb la participació de la directora del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), Mercè Grau, que ha destacat que el programa no té per objectiu tornar a posar els joves a una aula per examinar-los sinó d'oferir la possibilitat de fer ''un vincle'' amb els tutors i engegar així un procés d'orientació tranquil per poder ''tastar'' diferents opcions per a un futur ofici. 



En aquest sentit, ha ressaltat la innovació que suposa que a Lleida això estigui coordinat per 10 entitats amb una oferta formativa molt diversa com són: l'Associació Alba de Tàrrega, Sant Joan de Déu d'Almacelles, Talma de Juneda, Reintegra, Inlingua, Acser, CTI, Prosec, Ilersis, Enfoc i New School II.

Grau ha destacat que el programa és ''flexible'' amb les necessitats dels joves, ja que si per exemple a l'estiu volen aprofitar per treballar en campanyes temporals com la de la fruita, ho poden fer, i després tornar a la formació. Tot plegat amb l'objectiu de trencar amb el tòpic que molts ells han de sentir a l'escola i es diu que ''no serveixen per a res''.

Grau també ha explicat que el programa ve plantejat des d'Europa per mirar de frenar l'elevat índex de fracàs escolar de Catalunya, que és de 20% així com reduir la taxa d'atur juvenil, situada més enllà del 23%, tot i que a Lleida, aquest és una mica inferior.

Finalment, la directora del SOC ha lamentat que el govern espanyol posi requisits a l'hora de poder ampliar fins als 29 anys, programes i també altres condicions com que no s'hagi tingut un contracte laboral en els darrers 30 dies, que no s'hagi fet cap acció formativa de més de 40 hores, i que tampoc s'hagin matriculat a algun curs en els darrers 3 mesos.