L'Agrupació Sardanista de Mollerussa commemora 75 anys fomentant ball i dansa popular

1945 Ballada a la plaça Espanya (ara plaça major) ©AgrupacióSardanista
L'Agrupació Sardanista anima a introduir-se en el món de la sardana, a descobrir la riquesa de la nostra dansa, a gaudir del seu ball puntejat i saltat, i sobretot compartir moments únics

L’Agrupació Sardanista de Mollerussa commemora setanta-cinc anys de la seva fundació una trajectòria que es va iniciar el juny del 1946, i que ha estat possible gràcies al suport de dones i homes de Mollerussa que no han defallit al llarg dels anys per mantenir viva una de les tradicions populars més arrelades al país. 

Els primers indicis del moviment sardanista a Mollerussa daten de l’any 1909 amb petits escrits en diverses publicacions que manifesten la intenció d’introduir la sardana a la ciutat. Ballades, creació de colles sardanistes com “Flors de Maig” i la “Colla del Casino” l’any 1928 ja indicaven el creixent interès de la dansa catalana entre la societat mollerussenca.

En Miquel Polo, en una crònica de l’època, destaca el paper d’Isidre Cuberes, Isidori Tàssies, Llorenç Vilaró i Manuel Solà com a promotors de l’incipient moviment sardanista a la ciutat.

Malgrat els duríssims primers anys de la dictadura, un grup de joves entusiastes, defensors de la sardana, la cultura i tradicions del país, recollien l’interès que despertava la nostra dansa a la ciutat i engegaven un nou projecte d’entitat cultural. Un grup d’agosarats que en els principis del règim franquista van aconseguir que un 5 de juny de 1946, i per la seva sorpresa,  el Delegado provincial de cultura i arte, i el jefe provincial de la obra, firmessin el document aprovant la nova entitat i la seva primera junta.

Ramon Grañó, Antoni Dalmases, Jaume Marrades, Llatzer Pons i Ramon Domingo, foren els integrants d’aquesta primera junta. Gràcies a ells, a la seva empenta i coratge, la ciutat va poder gaudir de ballades, aplecs, concerts i concursos de sardanes. Més tard, s’afegí a la junta en Pepito Isanda, el qual va dissenyar l’escut de l’Agrupació, escut que avui en dia, continua essent present en els actes de l’associació.

La ciutat creixia amb el pas dels anys, i l’Agrupació també ampliava la seva oferta cultural i sardanista. Noves cobles sota la batuta del mestre Josep Capell, colles sardanistes de totes les edats que començaven atreure el cap fora de la ciutat, i una agenda cada vegada més intensa, marcaven els anys de l’explosió del sardanisme a casa nostra. Les juntes que van capitanejar l’entitat després d’en Ramon Graus, amb Magí Carner, Joan Pons, Rafel Calvet, Montserrat Llanes i Mercè París al capdavant van aconseguir mantenir molt viu l’esperit sardanista. Un esperit que és el principal objectiu de la junta hereva nascuda l’any 2017.

Animem a totes i tots els mollerussencs i mollerussenques a introduir-se en el món de la sardana, a descobrir la riquesa de la nostra dansa, a gaudir del seu ball puntejat i saltat, i sobretot compartir moments únics. La sardana és un dels pilars de la cultura i les tradicions catalanes, una mostra del que som i del que volem ser. Una dansa que hem de reivindicar i donar suport per poder mantenir el seu esperit i continuar ballant en places i carrers per transmetre a les noves generacions. 

Us esperem a la plaça