Comença la collita de fruita de pinyol al Baix Segre amb bona qualitat però menys producció
Els pagesos del Baix Segre han iniciat aquesta setmana la recollida de les primeres varietats de fruita de pinyol, com préssecs, nectarines i paraguaians. Tot i els danys provocats per les pedregades d’abril i maig, la campanya arrenca amb bones expectatives quant a qualitat, encara que amb una producció lleugerament inferior.
Segons Osvald Esteve, responsable estatal de fruita dolça de la COAG i pagès de Torres de Segre, “no serà una gran collita en quilos, però sí que destaca pel calibre i el sucre de la fruita”. Inicialment es preveia un lleuger retard en la recol·lecció, però els canvis de temperatura han avançat l’inici de la campanya.
La collita s’allargarà fins a finals de setembre i es preveu estable, malgrat la davallada en algunes zones. Tot i que encara és aviat per parlar de preus, els productors confien que “la menor oferta i la qualitat ajudin a mantenir valors correctes que cobreixin els costos”.
Pel que fa a mà d’obra, la majoria d’empreses ja han cobert les contractacions previstes. Les previsions d’Afrucat i del Departament d’Acció Climàtica apunten a una producció total de 376.780 tones, un 2% menys que el 2024, però un 5% superior respecte a la mitjana dels últims cinc anys, marcats per la sequera i les gelades. La nectarina lidera el rànquing amb 167.450 tones, seguida del préssec pla (100.920 tones), el préssec rodó (82.160), la pavia (19.520) i la nectarina plana (6.730).