S'atenen les primeres consultes per avortar de forma voluntària a Lleida capital

La façana exterior de la Clínica Mi NovAliança de Lleida - Foto: Clínica Mi NovAliança

La prestació es fa des de dilluns a una clínica privada a partir d'un conveni amb Salut per solucionar aquesta mancança

Les primeres consultes per interrompre l'embaràs de forma voluntària fins a la setmana 14 a la capital de Ponent es van començar a atendre aquest dilluns, tal com ja havia anunciat la setmana passada el Departament de Salut. Les dones interessades ho poden fer a través de la clínica privada MiNovAliança, que forma part del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (SISCAT) i que fa mesos va acordar amb Salut la prestació d'aquest servei al qual fins ara no es podia accedir al conjunt de la Demarcació de Lleida, a causa de l'objecció de consciència dels professionals públics.

El servei també s'ofereix a les dones de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran que ho sol·licitin

La prestació de la interrupció voluntària de l'embaràs (IVE) a Lleida és fruit del treball integrat entre equips de llevadores d'Atenció Primària de Lleida i Alt Pirineu, professionals de l'Arnau de Vilanova i la clínica MiNovAliança. Es tracta del mateix tipus de prestació que actualment ofereix el sistema de salut públic a altres centres del SISCAT, com ara el Consorci Sanitari de l'Anoia, el Consorci Sanitari de Terrassa o el Consorci Hospitalari de Vic.

Amb la posada en marxa d'aquesta prestació se soluciona una qüestió d'accessibilitat i equitat territorial, que afectava les dones de les comarques de Lleida a l'hora d'aturar voluntàriament la seva gestació. A més, aquest model pretén informar exhaustivament la dona de tot el procediment des del punt de vista clínic garantint una informació individualitzada.

Valoració positiva de les primeres hores

La directora de Sector del Catsalut a Lleida, Maria Jesús Torrelles, ha valorat de forma positiva les primeres hores de prestació d'aquest servei a la Regió Sanitària. En aquest sentit ha confirmat que ja s'ha dut a terme alguna "actuació al respecte" i que per tant hi ha hagut assistència. Torrelles ha recordat que és un treball que ha costat de materialitzar perquè ha calgut passar un procés d'acreditació ja que no hi havia cap clínica acreditada en matèria d'avortament quirúrgic a Lleida.

De la seva banda, la llevadora del Servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), Iolanda Florensa, ha assenyalat que el servei d'IVE s'estava donant de forma "molt concreta i puntual" però que s'havia de materialitzar fora de Lleida. Ara, ha afegit, es pot fer aquí ja que hi ha una clínica acreditada al territori, tot i que les dones que ho desitgin també podran anar a fora.