Reivindiquen els Greuges de Guitard Isarn, un dels primers textos en català escrit
L’Associació d’Amics de la Vall de Caboet impulsa un llibre sobre aquest text feudal escrit fa 920 anys i clau per entendre els orígens del català i la societat al Pirineu medieval
L'Associació d'Amics de la Vall de Caboet vol donar una nova empenta a la divulgació dels Greuges de Guitard Isarn, un text jurídic escrit fa 920 anys i que és clau per entendre els orígens del català escrit i les relacions feudals al Pirineu. L'entitat ha fet una crida a institucions culturals i acadèmiques perquè col·laborin en l'edició d'un llibre dedicat a aquesta obra singular.
Els greuges, redactats entre el 1105 i el 1106 pel senyor de Caboet, exposen els conflictes de poder d’una època convulsa i ho fan en un català primitiu, encara rudimentari, però ja clarament reconeixible. Montserrat Riu, vocal de l’associació, destaca que es tracta d’un “català arcaic i feréstec, però d’un gran interès per entendre la societat feudal i l’evolució de la llengua”.
El document original es conserva a la Biblioteca de Catalunya i ja ha estat objecte d’estudi, com el que va fer Joan Anton Rabella a finals dels anys 90. Tot i això, des de l’associació insisteixen en la necessitat de fer-ne més difusió i dotar-lo del reconeixement que mereix. Ara per ara, l’únic espai on se’n pot veure una reproducció física és l’església de Sant Serni de Cabó, tot i que la manca de recursos impedeix obrir-la regularment al públic.
Coincidint amb l’efemèride, s’han programat diversos actes commemoratius. Entre d'altres, es preveu una jornada acadèmica a l’Institut d’Estudis Catalans a l’octubre, les jornades de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell al novembre —a Cabó mateix— i una cloenda a l’Institut d’Estudis Ilerdencs el març de 2026. També hi col·laboraran entitats andorranes i la Universitat Rovira i Virgili.