Nona, la gegantona inclusiva que fa la cultura popular accessible a Tàrrega
La festa major de Tàrrega ha estat l’escenari de la presentació de la Nona, una gegantona que aposta per una cultura popular més accessible. La figura ha estat impulsada per l’Escola Alba amb motiu del seu 50è aniversari i destaca per estar pensada per a infants i joves amb mobilitat reduïda, autisme o altres necessitats especials.
A diferència dels gegants tradicionals, la Nona incorpora un disseny obert que permet la connexió directa entre qui la porta i el públic. Aquesta característica no només facilita la mobilitat, sinó que també respon a necessitats sensorials i emocionals de determinats col·lectius. "Volíem una figura que no només fos física sinó emocionalment accessible", ha assenyalat Míriam Arnaz, responsable de projectes culturals de l’Associació Alba.
La gegantona, que representa una aviadora com a símbol de llibertat i coratge, ha estat dissenyada i construïda per alumnes de l’Escola d’Art Ondara, amb la participació directa de l’alumnat de l’Escola d’Educació Especial Santa Maria de l’Alba. Porta rodes i permet l’accés amb cadira de rodes, i també inclou elements sensorials com finestres mòbils, textures que evoquen la maquinària d’un avió i cintes amb molinets per afavorir la interacció.
La seva estrena s’ha fet durant la festa de l’Eixideta, en què participen totes les escoles de Tàrrega amb les seves figures festives. El projecte ha comptat amb el suport de l’Ajuntament i ha estat fruit de mesos de treball. “Ha estat emocionant veure com els alumnes s’hi implicaven i com les seves idees prenien forma”, ha explicat la docent Alba Cuñé. Una altra integrant de l’equip, Maria Moreno, ha destacat el valor social de la iniciativa: “És una manera de demostrar que l’art pot transformar realitats.”