El fons del dibuixant Miguel Gallardo ingressa a la Biblioteca de Catalunya

L'equipament rep historietes originals i esbossos que corresponen a diferents obres del dibuixant i guionista
Primer pla de l'il·lustrador Miguel Gallardo, penjant una de les seves il·lustracions a l'Utopia Market, el 18 d'octubre del 2018 (horitzontal) - Foto: Lucía Franco de Paz
photo_camera Primer pla de l'il·lustrador Miguel Gallardo, penjant una de les seves il·lustracions a l'Utopia Market, el 18 d'octubre del 2018 - Foto: Lucía Franco de Paz (ACN)
El dibuixant Miguel Gallardo - Foto: Cedida per l'Animac
El dibuixant Miguel Gallardo
Foto: Cedida per l'Animac

El fons del dibuixant i guionista de còmics Miguel Gallardo (Lleida, 1955 - Barcelona, 2022) ha ingressat a la Biblioteca de Catalunya aquest gener. L'equipament ha rebut 61 pàgines d’historietes originals i 30 esbossos que corresponen a diferents obres de Gallardo, creador del cèlebre personatge Makoki. Entre les cedides -que daten entre els anys 1981 i 2016- hi destaquen títols com 'Retorn al futur, Makoki. Fuga en la modelo', 'Buitre Buitaker', 'Muerte de Makoki', 'Niñato JR', 'Hyde', 'Fuerza vital', 'Vidas rotas' de la sèrie 'Perro Nick, contra la generación X' i 'Perico Carambola el último de la cola. Escándalo en el Liceo'. També s’hi inclouen quatre llibretes d’esbossos originals. El fons gràfic està ara en procés de catalogació.

Miguel Gallardo va ser un dibuixant, guionista de còmic, dissenyador, publicista i il·lustrador. Va estudiar a l’Escola Massana d’Arts i Oficis de Barcelona. Juntament amb Juan Mediavilla, va participar en la fundació i desenvolupament de la revista 'El Víbora' (1979-2005), amb la qual es va donar a conèixer durant la dècada del 1980.

A partir del 1977, va crear el personatge Makoki, el més conegut i emblemàtic del còmic underground de la dècada de 1980 a Espanya. Es va publicar en primer lloc a la revista 'Disco-Express', amb la historieta 'Revuelta en el frenopático', extreta d’una narració breu de Felipe Borrallo. Posteriorment, l’any 1981 el personatge de Makoki esdevé un valor simbòlic de mite de l’underground amb la incorporació de la historieta Fuga en la modelo, a la revista 'El Víbora'. L’any 1994, Miguel Gallardo va matar el personatge amb la historieta 'Muerte de Makoki'.

La coberta del llibre 'María y yo' - Foto: Cedida a l'ACN per Astiberri
La coberta del llibre 'María y yo' - Foto: Cedida a l'ACN per Astiberri

A mitjans dels anys 1990, va deixar una mica de banda l'humor i va començar a dedicar-se a la il·lustració de manera quasi exclusiva. Va col·laborar en diaris com 'La Vanguardia' i 'El País' i en diferents revistes i publicacions d’àmbit nacional i internacional, com el 'Herald Tribune', 'The New York Times', 'The New Yorker' i 'The Washington Post'.

Els seus últims còmics són de caràcter autobiogràfic, com 'Un largo silencio' (1998), 'Maria y yo' (2007) i 'Algo extraño me pasó camino de casa' (2020), novel·la gràfica que explica les aventures i viatges amb la seva filla, que pateix autisme. Amb aquesta novel·la se li va concedir el Premi Nacional de Còmic. També se'n va fer un documental.

Entre altres distincions, va ser guardonat amb dos premis del Saló del Còmic de Barcelona i el 2014 se li va concedir el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona per tota la seva trajectòria professional.

La Biblioteca de Catalunya fa anys que aposta per la recollida, conservació i difusió de fons gràfics originals de dibuixants de còmic i il·lustració de Catalunya.

Comentaris