El Centre de Recerques Mascançà recull la memòria del Pla d'Urgell en una sèrie documental

Jordi Soldevila en la presentació de la sèrie documental

La sèrie documental es presentarà els dissabtes 4, 11 i 18 de juny en el Centre Cultural de Mollerussa a les set de la tarda

Padrins i padrines del Pla d'Urgell són els protagonistes de la sèrie documental que sota el títol de La memòria del Pla, 1931-1955 ha elaborat el Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà. El treball mostra tres períodes clau de la història contemporània de la comarca: la Segona República, la Guerra Civil i els primers anys de franquisme, a través de les vivències dels avis de la comarca.

El primer dels documentals, dedicat a la Segona República, es projectarà el dissabte 4 de juny en el Centre Cultural de Mollerussa a les set de la tarda. En el decurs de l'acte es farà un petit homenatge a les persones que han participat en el projecte. Els següents documentals es projectaran els dissabtes 11 i 18 de juny.

El Centre de Recerques del Pla d'Urgell va impulsar el projecte de La memòria del Pla, 1931-1955 amb la intenció de conservar les vivències dels padrins i padrines de la comarca mitjançant l'enregistrament audiovisual, per evitar que es perdessin amb la seva desaparició física. Ara com ara, Mascançà ja ha realitzat entrevistes a 60 persones diferents, de tots els municipis de la comarca, de diferents visions socials i tant homes com dones. Les persones entrevistades tenen en comú que formen part d'una àmplia generació nascuda entre finals dels anys deu i primers anys trenta, però sempre abans de la Guerra Civil.

Finalment, es va decidir editar-les i presentar un documental on el testimoni dels entrevistats i entrevistades permetés explicar la història del Pla d'Urgell durant la Segona República, la Guerra Civil i la Postguerra. El material recollit és tan gran que la selecció d'informació ha comportat molta feina, s'han fet entrevistes que van des dels 30 minuts a les 3 hores.

L'equip que ha dut a terme tot el projecte està format per l'historiador Jordi Soldevila i la periodista Laia Soldevila i ha comptat amb la col·laboració de diversos tècnics audiovisuals. El documental ha comptat amb el suport del Memorial Democràtic en els seus inicis, posteriorment del Ministerio de la Vicepresidencia i de la Diputació de Lleida.