El Centre de Recerques Mascançà recull la memòria del Pla d'Urgell en una sèrie documental

La sèrie documental es presentarà els dissabtes 4, 11 i 18 de juny en el Centre Cultural de Mollerussa a les set de la tarda

Jordi Soldevila en la presentació de la sèrie documental
photo_camera Jordi Soldevila en la presentació de la sèrie documental

Padrins i padrines del Pla d'Urgell són els protagonistes de la sèrie documental que sota el títol de La memòria del Pla, 1931-1955 ha elaborat el Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà. El treball mostra tres períodes clau de la història contemporània de la comarca: la Segona República, la Guerra Civil i els primers anys de franquisme, a través de les vivències dels avis de la comarca.

El primer dels documentals, dedicat a la Segona República, es projectarà el dissabte 4 de juny en el Centre Cultural de Mollerussa a les set de la tarda. En el decurs de l'acte es farà un petit homenatge a les persones que han participat en el projecte. Els següents documentals es projectaran els dissabtes 11 i 18 de juny.

El Centre de Recerques del Pla d'Urgell va impulsar el projecte de La memòria del Pla, 1931-1955 amb la intenció de conservar les vivències dels padrins i padrines de la comarca mitjançant l'enregistrament audiovisual, per evitar que es perdessin amb la seva desaparició física. Ara com ara, Mascançà ja ha realitzat entrevistes a 60 persones diferents, de tots els municipis de la comarca, de diferents visions socials i tant homes com dones. Les persones entrevistades tenen en comú que formen part d'una àmplia generació nascuda entre finals dels anys deu i primers anys trenta, però sempre abans de la Guerra Civil.

Documental MascançaFinalment, es va decidir editar-les i presentar un documental on el testimoni dels entrevistats i entrevistades permetés explicar la història del Pla d'Urgell durant la Segona República, la Guerra Civil i la Postguerra. El material recollit és tan gran que la selecció d'informació ha comportat molta feina, s'han fet entrevistes que van des dels 30 minuts a les 3 hores.

Documental Mascança 1L'equip que ha dut a terme tot el projecte està format per l'historiador Jordi Soldevila i la periodista Laia Soldevila i ha comptat amb la col·laboració de diversos tècnics audiovisuals. El documental ha comptat amb el suport del Memorial Democràtic en els seus inicis, posteriorment del Ministerio de la Vicepresidencia i de la Diputació de Lleida.

Comentaris