El pa recupera l'origen artesà i saludable
Jesus Querol i Marga Cano, propietaris del forn Pa Ronyó de Torregrossa, han incorporat el pa de cervesa a la seva llarga oferta qualitativa de productes artesans.
Reportatge.
Pa Ronyó torna a ampliar el llistat de pans, a apostar per productes artesans i ecològics, a fomentar productes de la demarcació de Lleida i aquesta vegada ho fa amb la incorporació del pa de cervesa. Cada un dels seus pans estan duts a terme a partir de massa mare realitzada a diari en el mateix forn, amb farines convencionals i ecològiques i, a més, fermenten durant llargues estones i es couen en un forn de llenya directe. Això i el gran ventall de pans, coques, brioixos... que ofereixen els ha apropat, des dels seus inicis, a un tipus de consumidors que també opten per productes saludables i de qualitat.
Cada cervesa està realitzada a partir de la mescla d’aigua, malta d’ordi, malta de blat, llúpols i llevat. De la barreja obtinguda se’n separa dues parts ben diferents: la cervesa i els sediments. Normalment aquests últims es llencen i l’únic que es posa a la venta a posteriori n’és la cervesa. El forn Pa Ronyó, però, n’ha volgut aprofitar els sediments i, barrejant-los amb farina ecològica, cervesa torrada Matoll i sal ha aconseguit la massa del pa de cervesa. Una vegada feta la massa, el Jesus i la Marga, propietaris del forn, la deixen fermentar i després d’hores en repòs, es cou en un forn de llenya directe.
A diferència d’altres pans de cervesa fets en altres llocs o anteriorment, el nou pa pel qual aposten fermenta gràcies als sediments extrets de la mescla de la cervesa. Aquests contenen llevat i per aquest motiu no és necessari incorporar-ne més en el moment de fer el pa.
El pa de ceba, el pa de nous o el pa d’olives, com també les coques de recapte o les pizzes són altres exemples de productes que també es poden comprar els dissabtes. Una altra novetat de la carta d’estiu n’és el pa de tomata.