El pa recupera l'origen artesà i saludable

Jesus Querol i Marga Cano, propietaris del forn Pa Ronyó de Torregrossa, han incorporat el pa de cervesa  a la seva llarga oferta qualitativa de productes artesans.

Jesus Querol ha escollit la cervesa Matoll per elaborar el nou producte.
photo_camera Jesus Querol ha escollit la cervesa Matoll per elaborar el nou producte.

Reportatge.

Pa Ronyó torna a ampliar el llistat de pans, a apostar per productes artesans i ecològics, a fomentar productes de la demarcació de Lleida i aquesta vegada ho fa amb la incorporació del pa de cervesa. Cada un dels seus pans estan duts a terme  a partir  de massa mare realitzada a diari en el mateix forn, amb farines convencionals i ecològiques i, a més, fermenten durant llargues estones i es couen en un forn de llenya directe. Això i el gran ventall de pans, coques, brioixos... que ofereixen els ha apropat, des dels seus inicis, a un tipus de consumidors que també opten per productes saludables i de qualitat.

Aquest nou tipus de pa, que es troba a la venta els dissabtes als matins, té una crosta molt més cruixent i gruixuda, cosa que en facilita la seva conservació, i un gust més suau que el de la resta de pans. A més, per la seva elaboració s’utilitzen cerveses Matoll, també artesanes i provinents de La Vall del Corb.

Cada cervesa està realitzada a partir de la mescla d’aigua, malta d’ordi, malta de blat, llúpols i llevat. De la barreja obtinguda se’n separa dues parts ben diferents: la cervesa i els sediments. Normalment aquests últims es llencen i l’únic que es posa a la venta a posteriori n’és la cervesa. El forn Pa Ronyó, però, n’ha volgut aprofitar els sediments i, barrejant-los amb farina ecològica, cervesa torrada Matoll i sal ha aconseguit la massa del pa de cervesa. Una vegada feta la massa, el Jesus i la Marga, propietaris del forn, la deixen fermentar i després d’hores en repòs, es cou en un forn de llenya directe.

A diferència d’altres pans de cervesa fets en altres llocs o anteriorment, el nou pa pel qual aposten fermenta gràcies als sediments extrets de la mescla de la cervesa. Aquests contenen llevat i per aquest motiu no és necessari incorporar-ne més en el moment de fer el pa.   

El pa de cervesa és totalment combinable amb productes com ara formatge blau de l’avi Ton de Formatges Camps, mousse de carxofa d’ És Pallarès o botifarra blanca de Biocarns Menal. Sens dubte el millor maridatge en seria amb cervesa Matoll ben fresca.

El pa de ceba, el pa de nous o el pa d’olives, com també les coques de recapte o les pizzes són altres exemples de productes que també es poden comprar els dissabtes. Una altra novetat de la carta d’estiu n’és el pa de tomata.

comentaris