Fira de l'Oli i les Garrigues 2020: un oli així mereixia una fira com aquesta
Amb el 100% d'ocupació, un extensíssim programa, 94 expositors preinscrits i una seixantena de paradistes, aquest cap de setmana, la Fira de l'Oli Verge Extra i les Garrigues arriba a la seva 57a edició. El certamen se celebrarà el 17, 18 i 19 de gener, i s'obrirà al públic de les 10h a 20h al voltant de tot el municipi.
Propostes innovadores i les tradicions de la fira més arrelades al voltant de la cultura de l'or líquid prendran els espais dels pavellons, la plaça Independència, la Sala Grums, la Casa de la Cultura, l'Espai Envelat, la Placeta i Passeig del Terrall, la Cooperativa de Sant Isidre i la Cabana de Volta de Cal Quintillà. Amb propostes per a tots els gustos i públics, grans i petits, d'aquí i d'allà, de la mà de la fira, els visitants podran conèixer i degustar les novetats més destacades d'aquest element tan essencial i vinculat a la terra i la taula, i reflexionar sobre la seva relació, present i futura, amb l'entorn que l'integra des que en tenim memòria.
En aquesta edició en destaca la creació d’un nou espai, la Cuina de l’Oli, que juntament amb l’Espai Aliments del Territori i Tu i l’Espai Gastronòmic acollirà les demostracions de 13 xefs catalans de primer nivell
Divendres: inauguració, exponents gastronòmics en acció i Premi als Millors Olis
El dijous al matí, dos actes a la Casa de la Cultura donen el tret de sortida a la nova edició de la fira, mentre que serà el matí de divendres a les 11h que el certamen serà inaugurat oficialment al Pavelló de l'Oli per la diputada Laura Borràs. La fira obrirà les seves portes amb maridatges, tallers gastronòmics i espectacles per grans i petits, que a la tarda seran rellevats per xou cookings i demostracions gastronòmiques amb presència de figures reconegudes com el cuiner i presentador de televisió Marc Ribas i el xef
Dissabte: activitats a l'aire lliure, proclamació dels ambaixadors, Premi Cultura de l'Oli i concerts de nit
El dissabte arriba carregat d'activitats a l'aire lliure, com l'Oli experiència, que tindrà lloc a les 10h Cabana de Volta de Cal Quintillà, entre camps d'oliveres; la caragolada popular solidària Aplec&Oli de la Placeta del Terrall, en benefici dels damnificats pels aiguats i incendis del 2019, per la Fecoll i Acudam; i demostracions gas
Itaca Band, Ebri Knight i Dj Moncho arrodoniran la festa a les 00h del dissabte a l'Espai Envelat
A les 14h tindrà lloc la segona gran festa gastronòmica popular: la Cassola de tros amb oli d'oliva, també per 6€ i de la Cuina de l'Araceli; i durant tot el dia trobarem tallers infantils, microactuacions medievals, tallers gastronòmics per a adults i tasts de vins i olis de la mà dels cellers Mas Blanch i Jové, Molí del Set i Matallonga, i el Centre de Cultura de l'Oli de Catalunya de la Granadella, que tindran lloc de les 17 a les 20 de la tarda al Pavelló Comercial.
En aquesta nova edició, àmbits gastronòmics diversos uniran forces amb un agermanament al certamen i la DOP Les Garrigues, com el d'Asoprovac Catalunya, una entitat dedicada a la promoció de la vedella de qualitat, i el Gremi de Forners de les Terres de Lleida
Diumenge: Cursa de l'Oli, degustacions i Premi del Públic al Millor Oli
El tercer i últim dia del certamen, diumenge, arrencarà ni més ni menys que amb un esmorzar popular al Passeig del Terrall a les 9h, per l'Associació Amics del Terrall; l'esperada XVI Cursa de l'Oli, organitzada pel Club Atlètic Borges, que tindrà el punt de sortida davant la Placeta del Terrall a les 10h; i, coincidint amb Sant Antoni, la festa dels Tres Tombs, on els animals de companyia prendran protagonisme en una trobada a les 12h al passeig del Terrall.
El públic serà l'últim en tenir la paraula: en l'acte de cloenda a les 20h, al Pavelló de l'Oli i en un acte presidit per la xef i agitadora gastronòmica Ada Parellada, es proclamarà el guanyador del Premi del Públic al Millor Oli de la Fira.
Amants de l'oli: aquest és el vostre cap de setmana!