"Volem esdevenir independents per deixar d'explicar allò que som", Francesc-Marc Álvaro

L'alcalde de les Borges també va intervenir en la presentació del llibre

L'escriptor, columnista i professor de periodisme de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, va afirmar que "la causa dels catalans en aquest moment, és una causa moral".

Continuant amb el seu anàlisi, Francesc-Marc apunta que "Macià descobreix que allò que ell pensava que seria un missatge que seria recollit per l'altra banda, sobretot perquè ell era un oficial que servia a l'Estat, no seria entès. S'adona que no té decisió, que no té capacitat d'influir sobre allò". Tot plegat, explica, "acaben en el desengany de la impossibilitat de canviar això, i no es pot canviar perquè en la estructura profunda del poder de les elits espanyoles, però també dels que fabriquen l'imaginari i la ideologia espanyola, la condició catalana es percebuda sempre com un cos estrany". 

"En els últims 5 anys hem entrat en una fase de desconnexió pre-política".

Per saber que ha canviat, la seva conclusió és que "molta gent del país que no estava molt polititzada o que vivia la catalanitat com una qüestió que no era problemàtica, acaba entrant en una desconnexió mental, la mateixa que va fer Macià, impossible canviar allò de l'altra banda, fem via nosaltres", per afegir "que aquest punt és bàsic i explica el que està passant avui a Catalunya, molta gent va fer el clic l'any 2010 amb la sentència de l'estatut" i continua dient que "s'està generant una situació de canvi en la societat catalana, a l'altra banda, no ho entenen". Posa d'exemples, la manifestació de l’11 de setembre de 2012, el Concert per la llibertat, o el que hagi alguns empresaris que no estiguin d'acord amb Gay de Montellà. Els que pensen que això ho mouen en Mas o en Jonqueres, no entenen que això va a la inversa" afirma Francesc-Marc Álvaro.

"Per en Macià no es pot canviar Espanya, per tan edifiquem Catalunya. Va ser més bo en el diagnòstic que en el pronòstic". Una recepta que no va sortir bé, amb els fets de Prats de Motllo. Afegeix que "els líders que sovint han de fer la ruptura, pràcticament no la volen fer, és el cas de Macià. En quan al president Mas creu que, "era una persona poc polititzada, fins i tot era un catalanista abrandat, i en aquest moment, s'ha trobat liderant la ruptura més forta que actualment planteja Catalunya als poders espanyols" per afegir que "Artur Mas es desenganya a Madrid, quan negocia l'estatut. La sensació de rebuig cap a la oligarquia i els poders espanyols que va sentir Macià és la mateixa de Mas quan va negociar l'estatut". 

Durant la seva intervenció Francesc-Marc Álvaro va dir que "tot aquest desengany respecte d'Espanya i aquesta necessitat de trencar perquè es impossible canviar l'edifici espanyol, va vinculat tant amb l'època de Francesc Macià, com en el moment actual, amb la necessitat no solament de sortir d'Espanya, sinó de sortir d'una política vella que ja no ens serveix. "No només volem sortir d'Espanya per edificar el nostre país", va afegir, "sinó per sortir de la mala política, que és Bárcenas, els EROs d'Andalusia i Millet. El que dóna força moral a la causa del sobiranisme, no només és que volem fer un estat català, sinó que volem fer un estat català molt millor a l'estat espanyol que teníem fins ara".