La llegenda de la camamilla de Linyola convertida en 'L'Elixir' amb reconeixement internacional
Diuen els linyolencs que històricament han tingut una fixació amb la camamilla, una planta que la quitxalla local es dedicava a collir, en els marges de les finques, per tal d'aconseguir uns dinerons per poder gastar durant la Festa Major. Al mes d'abril les bicicletes feien autèntics carrerons pel terme de Linyola a la recerca de la camamilla, joves inquiets que conreaven les plantes per després vendre-les al poble, per elaborar les infusions i licors, segons explica Mingo Sarradell.
L'investigador linyolenc ha descobert que la camamilla ha sigut una planta molt apreciada des dels temps del Neandertal, tal com demostren les troballes arqueològiques a la cova d'El Sidrón d'Astúries
La descoberta continua en cultures posteriors com l'egípcia, que anomenaven a la camamilla Planta del Sol, per la seva forma, i pel fet que obre les fulles en els moments més càlids del dia. La planta s'utilitzava com antídot contra la malària, i als faraons se'ls col·locava un ram de camamilla en els sarcòfags, per tal que els acompanyés en el seu traspàs.
Mingo Sarradell, destaca que la camamilla de Linyola té unes característiques que la diferencien de la d'altres procedències, gràcies a les característiques de la terra, que aporten més dolçor
Aquestes qualitats les van descobrir els alemanys, que als anys seixanta es van dedicar a conrear tota la camamilla que estava al seu abast. La portaven al seu país, i retornaven la pellerofa en forma de sobres d'infusió, i l'essència la convertien en un producte que, sembla ser... curava tots els mals.
Mingo Sarradell va tenir l'oportunitat de conèixer a Gerard Barsalà, un emprenedor d'Almacelles que va fundar l'empresa Elixirs de Ponent, un projecte que va néixer amb l'elaboració del licor Limonetti. Un producte que va estar reconegut amb la medalla d'or en el Catavinum World Wine & Spirits 2017, un reconeixement amb el qual es constatava el mestratge de Barsalà.
Dades que constaten que el biotip de la camamilla de Linyola es pot considerar com la millor del món, una planta amb la qual al llarg dels anys els linyolencs n'han elaborat tota mena de licors
Mases afegeix que aquesta simbiosi de producte, tradició i experiència ha fet possible aconseguir un producte amb un alt valor afegit.
Amb tots aquests components, Elixirs de Ponent amb L'Elixir de camamilla, va tornar a revalidar una medalla d'or en el certamen Catavinum World Wine & Spirits 2019, celebrat a Vitòria el passat mes de febrer. Uns premis als quals optaven 4.000 vins, caves i begudes destil·lades, entre els quals va destacar L'Elixir de camamilla, en la categoria de Vins de licor.
Elixirs de Ponent ha aconseguit transformar la recepta original, adaptant-la als nous hàbits de consum, mantenint les propietats digestives, però incorporant qualitats que aporten les espècies i els botànics, que el fan ideal com a base per fer còctels en l'àmbit de la destil·leria o com a ingredient culinari.