Rescaten els peixos en el buidatge dels canals de Balaguer, Térmens i Lleida

Els peixos autòctons rescatats als canals

Endesa, ha començat el buidatge periòdic dels canals de Balaguer i Térmens, amb l’objectiu de realitzar-hi diversos treballs de manteniment i millora. El buidatge progressiu d’aquests dos canals industrials va començar aquest dilluns i d’aquí uns dies es farà també al canal de Lleida, que es troba aigües avall. Abans de buidar-los completament, però, s’està rescatant la fauna piscícola i altres espècies que habiten en aquests ecosistemes.

El conjunt d’aquestes actuacions, que es realitzen cada dos anys, tindrà una durada de cinc setmanes  i suposa l’aturada tècnica de les centrals de Balaguer, Térmens i Lleida, ja que les tres instal·lacions s’alimenten de l’aigua que circula per aquestes infraestructures situades en cascada.

Els canals es tornaran a omplir el proper 12 de novembre. En concret, es millorarà el revestiment de formigó armat de les parets laterals i solera dels canals, així com reparacions de petites esquerdes i també l’estabilització i condicionament dels camins de servei

Gràcies a la bona qualitat de l’aigua que circula durant tot l’any per aquests canals, hi proliferen i hi viuen nombrosos exemplars d’espècies tant de fauna autòctona com de fauna invasora. És per que, abans de realitzar aquests treballs, i tal i com es fa en altres infraestructures hidroelèctriques, es rescaten els peixos que hi habiten amb la col·laboració i supervisió del Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.

Per a fer aquest tasques es fan servir tècniques de pesca elèctrica: una petita descàrrega elèctrica que immobilitza els peixos uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres.

Tots els peixos es van classificant i, segons el tipus d’espècie, si és autòctona o al·lòctona, i de mida, es dipositen en uns tancs isotèrmics, que compten amb oxigen, per traslladar-los novament al riu 

Pel què fa a les espècies invasores, i d’acord amb la normativa catalana vigent en matèria de pesca continental, es sacrifiquen i posteriorment s’entreguen al Centre de Fauna de Vallcalent per a la seva utilització com a aliment.

A tall d’exemple, en l’anterior buidat dels mateixos canals l’any 2016, es van rescatar més de 4.700 individus d’espècies autòctones i més de 2.700 d’espècies al·lòctones.

La construcció del canal de Balaguer va concloure el 1958, i amb una capacitat de 50 m3/s, transcorre des de la seva presa a la llera del riu Segre, a Camarasa, fins a la central de Balaguer (prop del municipi de Vallfogona de Balaguer). Recorre una longitud total de 10,6 quilòmetres i té una secció trapezoïdal, variable en funció del terreny, però té aproximadament 5 metres d'altura, 4 metres de base inferior i 16 metres de base superior.

D’altra banda, el canal de Térmens va acabar de construir-se sis anys després, en concret l’any 1964, i compta amb una capacitat de 50 m3/s. Parteix del desguàs de la central hidroelèctrica de Balaguer i al llarg de 8,2 quilòmetres arriba fins a la central de Térmens (prop del municipi de Vilanova de la Barca). 

Per últim, el canal de Lleida data del 1967 i té capacitat per transportar 55 m3/s d’aigua al llarg dels seus 11,5 quilòmetres. Igual que les infraestructures anteriors, també compta amb una secció trapezoïdal i variable en funció del terreny. De mitjana té uns 5 metres d’altura, 4,5 metres de base inferior i 16,5 metres de base superior.