Rescaten els peixos en el buidatge dels canals de Balaguer, Térmens i Lleida

Els peixos autòctons rescatats als canals
photo_camera Els peixos autòctons rescatats als canals

Endesa, ha començat el buidatge periòdic dels canals de Balaguer i Térmens, amb l’objectiu de realitzar-hi diversos treballs de manteniment i millora. El buidatge progressiu d’aquests dos canals industrials va començar aquest dilluns i d’aquí uns dies es farà també al canal de Lleida, que es troba aigües avall. Abans de buidar-los completament, però, s’està rescatant la fauna piscícola i altres espècies que habiten en aquests ecosistemes.

Els tècnics en les tasques de rescat dels peixosEl conjunt d’aquestes actuacions, que es realitzen cada dos anys, tindrà una durada de cinc setmanes  i suposa l’aturada tècnica de les centrals de Balaguer, Térmens i Lleida, ja que les tres instal·lacions s’alimenten de l’aigua que circula per aquestes infraestructures situades en cascada.

Els canals es tornaran a omplir el proper 12 de novembre. En concret, es millorarà el revestiment de formigó armat de les parets laterals i solera dels canals, així com reparacions de petites esquerdes i també l’estabilització i condicionament dels camins de servei

Gràcies a la bona qualitat de l’aigua que circula durant tot l’any per aquests canals, hi proliferen i hi viuen nombrosos exemplars d’espècies tant de fauna autòctona com de fauna invasora. És per que, abans de realitzar aquests treballs, i tal i com es fa en altres infraestructures hidroelèctriques, es rescaten els peixos que hi habiten amb la col·laboració i supervisió del Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.

Per a fer aquest tasques es fan servir tècniques de pesca elèctrica: una petita descàrrega elèctrica que immobilitza els peixos uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres.

Tots els peixos es van classificant i, segons el tipus d’espècie, si és autòctona o al·lòctona, i de mida, es dipositen en uns tancs isotèrmics, que compten amb oxigen, per traslladar-los novament al riu 

Pel què fa a les espècies invasores, i d’acord amb la normativa catalana vigent en matèria de pesca continental, es sacrifiquen i posteriorment s’entreguen al Centre de Fauna de Vallcalent per a la seva utilització com a aliment.

Rescat de peixos als canals (4)A tall d’exemple, en l’anterior buidat dels mateixos canals l’any 2016, es van rescatar més de 4.700 individus d’espècies autòctones i més de 2.700 d’espècies al·lòctones.

La construcció del canal de Balaguer va concloure el 1958, i amb una capacitat de 50 m3/s, transcorre des de la seva presa a la llera del riu Segre, a Camarasa, fins a la central de Balaguer (prop del municipi de Vallfogona de Balaguer). Recorre una longitud total de 10,6 quilòmetres i té una secció trapezoïdal, variable en funció del terreny, però té aproximadament 5 metres d'altura, 4 metres de base inferior i 16 metres de base superior.

Els tècnics en les tasques de rescat dels peixosD’altra banda, el canal de Térmens va acabar de construir-se sis anys després, en concret l’any 1964, i compta amb una capacitat de 50 m3/s. Parteix del desguàs de la central hidroelèctrica de Balaguer i al llarg de 8,2 quilòmetres arriba fins a la central de Térmens (prop del municipi de Vilanova de la Barca). 

Per últim, el canal de Lleida data del 1967 i té capacitat per transportar 55 m3/s d’aigua al llarg dels seus 11,5 quilòmetres. Igual que les infraestructures anteriors, també compta amb una secció trapezoïdal i variable en funció del terreny. De mitjana té uns 5 metres d’altura, 4,5 metres de base inferior i 16,5 metres de base superior.

comentaris