La desena edició de Benvinguts a Pagès La Festa escalfa motors amb l’obertura d’inscripcions per a les visites guiades a explotacions de tot Catalunya, que es faran el cap de setmana del 4 i 5 d’octubre. En aquesta nova edició de tardor ja hi ha confirmada la participació de més de 100 agents, entre els quals hi ha una setantena d’explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres, una vintena d’allotjaments rurals i una trentena d’activitats paral·leles, a més de petits productors artesans i restaurants de proximitat.
El projecte compleix 10 anys com a eina per valorar la feina del sector primari i acostar el món rural a la ciutadania, oferint una experiència directa amb els pagesos i pageses. A banda de descobrir el seu ofici, els visitants poden comprar productes de temporada i omplir el rebost de manera conscient. Tot plegat també ajuda a fidelitzar nous públics i reforçar el teixit agroalimentari català.
Entre les propostes d’aquest any destaquen experiències com visitar una granja familiar ecològica al Pallars Jussà, conèixer una olivera mil·lenària al Montsià, o endinsar-se als boscos de castanyers del Montseny en plena temporada. També s’hi sumen activitats complementàries com volar en globus per la Garrotxa, aprendre a fer espelmes a la Terra Alta o visitar un centre astronòmic al Solsonès.
Les reserves per a les activitats s’han de fer a través de la web benvingutsapages.cat, on es pot consultar el programa complet. Les visites tenen un preu simbòlic de 2,5 euros per als majors de 15 anys i són gratuïtes per a infants i joves. Els diners es destinen a cobrir part de les despeses d’organització assumides per les explotacions participants.
Impulsat per la Generalitat de Catalunya —amb la coordinació de Prodeca i l’Agència Catalana de Turisme—, el projecte compta amb el suport de nombroses institucions públiques i entitats del país. Des de la seva creació el 2016, prop de 200.000 persones hi han participat, consolidant Benvinguts a Pagès com una gran iniciativa d’educació, turisme i promoció dels productes locals.