El col·lectiu Senegalès celebra la segona Jornada Cultural a la demarcació de Lleida

Els ciutadans senegalesos residents a la demarcació de Lleida celebran una Jornada Cultural, al voltant del lider esperitual Ahmadou Bamda, o Ahmadou Rassoul.

La jornada va començar amb una lectura de pasatges de l'Alcorà.
photo_camera La jornada va començar amb una lectura de pasatges de l'Alcorà.

El Centre Cultural de Mollerussa va acollir aquest diumenge la segona edició de les Jornades Culturals que organitzen els ciutadans senegalesos residents a la demarcació de Lleida. Un acte de caràcter religiós que al mateix temps vol ser una mostra obertura de la cultura del país africà a la societat que els ha acollit.

Segons els responsables del col·lectiu la jornada té un clar caràcter religiós i de renovació de la fé i l'ideari que va divulgar el servidor del profeta Mahoma Khadimou Rassoul, fundador de l'escola del Mouridisme, un ensenyament de l'Islam que va tenir una gran expansió després de la primera guerra mundial.

Es tracta d'una interpretació de l'Alcorà que basa els seus principis en la pau, en la reconciliació interior, i respecte pel proïsme, deixant de banda el concepte bel·ligerants d'altres interpretacions més radicals. Tot i així els líders espirituals del col·lectiu manifesten que el seu ideari religiós és estrictament el que es va escriure a l'Alcorà, malgrat que han estat qüestionats per altres confessions islàmiques.

Khadimou Bamba es va dedicar a escriure sobre la meditació, els rituals i els estudis alcorànics, va fundar la ciutat de Touba al Senegal, i durant la colonització Francesa va ser considerat instigador de la Guerra Santa, i exiliat a Gabon i més tard a Mauritània, països en els quals aconseguiria una gran quantitat de seguidors. Encara que es va mostrar clarament contrari a la colonització va optar per les accions pacífiques, una posició que l'hi va permetre obtenir el reconeixement del Govern Francès que l'any 1910 l'hi concedia la Legió d'Honor.

A la seva mort Touba es va convertir en la ciutat sagrada del Muridisme, i a prop de la tomba és construir una gran mesquita, lloc de pelegrinatge dels seguidors del servent del profeta.

Aquest diumenge, al voltant d'un centenar de senegalesos van participar en la jornada, fent les lectures de l'Alcorà escoltant poemes escrits per Khadimou Bamba, i es van debatre temes relacionats amb el col·lectiu i la seva relació amb la societat catalana. Segons els mateixos participants una de les seves prioritats, són el respecte per la gent que els acull, l'interès per compartir cultures, la convivència, solidaritat i el treball.

Comentaris