29.06.2022 |
Territoris.cat

Roben l'Anella de Cal Bufalà de Bellvís i la localitzen a Castellserà

Segons fons municipals el Senyor de Bufalà es va enfrontar als Bandolers per tal de defensar el valuós símbol local, que segons informacions de darrera hora s'ha trobat a Castellserà.

Els Bandoler intenten robar l'Anella de Cal Bufalà de Bellvís.
Els Bandoler intenten robar l'Anella de Cal Bufalà de Bellvís.
Roben l'Anella de Cal Bufalà de Bellvís i la localitzen a Castellserà

El passat dia 16 d'abril un grup de Bandolers es van endur l'Anella de Cal Bufalà de Bellvís, fets que van tenir lloc al voltant de dos quarts de 9 del vespre, quan un grup d'homes armats intentaven extreure l'anella que es troba a la porta de la casa pairal dels Bufalà, en el municipi del Pla d'Urgell. Els veïns van alertar al noble propietari, que es va enfrontar al grup de Bandolers, totalment desarmat, i no va poder impedir el propòsit dels delinqüents.

Segons fons locals, el grup de bandolers estava capitanejat per un tal Perot, qui es va enfrontar al Senyor Bufalà, al qui va informar que l'Anella la podrien recuperar el dia 10 de maig a Castellserà, en el marc de la Festa del Bandoler. El Perot va afegir que en el cas que el noble bellvisenc o una delegació dels organitzadors dels Firals i l'Anella de Cal Bufalà es desplaces a Castellserà, els retornarien l'Anella i els lliurarien el Pedrenyal d'Honor de l'onzena edició de la Festa del Bandoler.

Amb aquest argument Castellserà va fer saber a l'Ajuntament de Bellvís, que la comissió de la Festa del Bandoler, havia decidit atorgar el Pedrenyal d'Honor a la festa del Pla d'Urgell, i convidava al seu alcalde Francesc Fabregat i a una comissió local a recollir el guardó el dia 10 de maig en el marc de la celebració.

La Festa del Bandoler està catalogada d’interès comarcal i n’hi ha ben poques a Catalunya ambientades en aquest tema que tant va marcar els segles XV i XVI. En aquesta Festa es volen rememorar els fets ocorreguts a Castellserà, a finals del s. XV i principis del s. XVI relacionats amb els bandolers. Fets que, sempre van tenir lloc a les nostres contrades i que estaven, molts d’ells, relacionats amb el bandoler, cap de quadrilla, fill de la vila, Perot d’Argensola. Per aquesta finalitat els veïns es vesteixen d’acord amb l’època durant els dies en què es celebren els seus actes.

Roben l'Anella de Cal Bufalà de Bellvís i la localitzen a Castellserà
comentaris