La il·lustradora Roser Capdevila rebrà el Premi Trajectòria de la 28a edició d'Animac que se celebra a Lleida

La mostra reconeix el seu llegat i la seva capacitat de crear obres significatives de la cultura popular
La il·lustradora Roser Capdevila dibuixa en un mural basat en un dels seus personatges més famosos - Foto: Cedida per Animac
photo_camera La il·lustradora Roser Capdevila dibuixa en un mural basat en un dels seus personatges més famosos - Foto: Cedida per Animac

La 28a Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, Animac, que organitza l'Ajuntament de Lleida, atorga el Premi Trajectòria a la il·lustradora, escriptora i creadora Roser Capdevila (Barcelona, 1939). El certamen reconeix el seu llegat i la seva capacitat de crear obres significatives de la cultura popular, com 'Les Tres Bessones', que han passat del paper a la pantalla i ja formen part de l'imaginari col·lectiu del país. Capdevila recollirà el guardó en l'acte de cloenda del certamen, que es durà a terme diumenge 18 de febrer a la tarda a la Sala Ricard Vinyes de la Llotja.

En el marc de la mostra, l'espai 'Open Screen' acollirà les projeccions de capítols de les sèries 'Les Tres Bessones' i 'Les tres bessones bebès' de la il·lustradora barcelonina. També està prevista la projecció del llargmetratge 'Les Tres Bessones i Gaudí' el diumenge 18 de febrer, a les 16 h, a la Sala Ricard Vinyes. El mateix dia, a les 17.30 h, es durà a terme una trobada amb l'autora i signatura dels seus llibres al vestíbul principal de la Llotja.

Història i llegat

Roser Capdevila és una reconeguda il·lustradora per la seva llarga trajectòria en el món cultural. De ben jove va iniciar la seva activitat professional il·lustrant estampats sobre teles i creant pintures a l'oli i aquarel·les. L'any 1980 va començar a escriure i il·lustrar llibres infantils, així com obres de divulgació i entreteniment dirigides a joves i adults.

La il·lustradora Roser Capdevila - Foto: Cedida per Animac
La il·lustradora Roser Capdevila
Foto: Cedida per Animac

L'any 1983, inspirant-se en les seves tres filles bessones, Teresa, Anna i Helena, va crear els personatges de 'Les Tres Bessones', que aviat es van fer populars dins i fora del país; tant és així que van propiciar una sèrie de televisió que s'ha emès a 158 països. Dins del món animat, destaca el disseny dels personatges de la 'Koki', una gallina de plastilina, i la sèrie 'Les tres bessones bebès'. D’altra banda, molts dels seus llibres han estat traduïts a 35 llengües.

Capdevila ha estat guardonada amb nombrosos premis, entre els quals destaquen: Premi Nacional de Cinema i d'Audiovisual i Creu de Sant Jordi, ambdós concedits per la Generalitat de Catalunya; Premi Trajectòria, atorgat pel Gremi d'Editors de Catalunya; Medalla d'Or de les Belles Arts del Ministeri de Cultura; Medalla d'honor del Parlament de Catalunya; Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya (2022).

La il·lustradora va donar l'any 2011 el seu llegat, que sumava més de 3.000 peces entre dibuixos, litografies, gravats i contes, a la Biblioteca de Catalunya.

Comentaris