L'esforç de la República per lluitar contra l'analfabetisme s'exposa a Linyola

Una exposició que ha coordinat el regidor de l'Ajuntament de Linyola Pol Galitó, amb la col·laboració de Roser Marti, Esteve Mestre i Ton Solé, així com la pintora Mariona Millàs.

Els impulsors i col·laboradors de l'exposició que es pot visitar fins al 20 d'abril a la sala Pau Casals.
photo_camera polexposició farrus 2014 240

L'esforç de la República per lluitar contra l’ analfabetisme i fer una escola nova, laica i mixta, i el paper dels mestres de Linyola, encapçalats per Pau Farrús, ha estat el motiu de l'exposició que es pot visitar els caps de setmana i festius, fins al 20 d'abril, a la sala Pau Casals de Linyola.

La mostra també pretén mostrar la innovació pedagògica que es va incorporar al sistema educatiu català a partir de l'any 1951, i de la que el mestre Pau Farrús es va ser un dels artífexs. Docent al municipi del Pla d'Urgell de 1934 a 1937, i un cop finalitzada la contesa, l'any 1939 es va veure obligat a exiliar-se a Mèxic.

En l'exposició també mostra el Quadern de rotació que van confeccionar els alumnes del curs 1935-36, un dietari en el qual els escolars anotaven les activitats del dia, això com treballs i materials que s'utilitzaven en les escoles de l'època.

La iniciativa de la mostra ha estat impulsada pel regidor Pol Galitó i la regidora Roser Martí, i la col·laboració d'Esteve Mestre i Ton Solé, així com la pintora Mariona Millàs, a partir de documentació per la família de Pau Farrús.

L'exposició es complementarà amb diverses activitats com la projecció del documental Las maestras de la Repúblicaque tindrà lloc el divendres 4 d'abril; el divendres, 11, es projectarà la pel·lícula La llengua de las mariposas i el dijous, 17, Glòria Jové Monclús durà a terme la xerrada: La nostra escola: un viatge a través del temps.

Comentaris