L’historiador Josep Calvet presentarà “Huyendo del Holocausto” a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell

L’acte tindrà lloc divendres 10 d'abril a les 8 del vespre

Huyendo del Holocausto
photo_camera Huyendo del Holocausto

El proper divendres dia 10 d’abril, a les 20.00 h, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell acollirà la presentació del llibre Huyendo del Holocausto de Josep Calvet. El llibre recull la història dels milers de jueus que van creuar el Pirineu per les comarques de la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran, i també per Andorra, fugint de la persecució desplegada pel règim nazi durant els anys de la Segona Guerra Mundial. Mitjançant el recorregut pels diversos escenaris de pas dels refugiats, l’autor descobreix les persones que van oferir la seva ajuda i reconstrueix històries personals i familiars de desenes de jueus que s’havien vist atrapats a l’Europa ocupada pels nazis, amb la voluntat d’endinsar-se en un episodi força desconegut de la història recent del Pirineu català.

L’historiador Josep Calvet Bellera, fill de la Pobla de Segur, s’ha especialitzat en el pas de refugiats pel Pirineu durant la Segona Guerra Mundial, ha escrit Les muntanyes de la llibertat. El pas d’evadits pels Pirineus durant la Segona Guerra Mundial (2008) i La Batalla del Pirineu: xarxes d’informació i d’evasió aliades al Pallars Sobirà, a l’Alt Urgell i a Andorra durant la Segona Guerra Mundial (2011), i ha participat en el paper d’assessor històric en el projecte “Perseguits i salvats”, impulsat per la Diputació de Lleida amb l’objectiu de recuperar les rutes d’evasió dels jueus per l’Alt Pirineu català.

La presentació comptarà amb la presència dels historiadors Julio Quílez, Director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, Lluís Obiols, President de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i Carles Gascón, Tècnic de Patrimoni del Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

Comentaris