L'Ajuntament de Tàrrega adjudica les obres de restauració dels dos torricons que formen part de la muralla carlina del carrer Migdia

Preservació de patrimoni històric del segle XIX amb una inversió de 34.000 euros, finançats pel consistori i l'Institut d'Estudis Ilerdencs
Aspecte actual del torricó oest
photo_camera Aspecte actual del torricó oest

L'Ajuntament de Tàrrega ha adjudicat en Junta de Govern Local els treballs de restauració dels torricons situats al carrer Migdia, al nucli antic de la població. Es tracta de dos elements significatius de patrimoni històric integrats dins de la línia de la muralla carlina del segle XIX que s'estén al llarg del vial i vora el riu Ondara. Els dos torricons es troben actualment en mal estat de conservació i s'hi han detectat greus patologies estructurals.

El projecte es basa en actuacions de consolidació, impermeabilització i estabilització estructural per pal·liar les esquerdes i filtracions causades pel pas del temps, agents climàtics, humitats i creixement de vegetació. Així, es durà a terme una restauració integral del torricó del segment est, que es troba en pitjors condicions, i obres de manteniment al torricó oest. Tot plegat suma una inversió de 34.000 euros (IVA inclòs), finançats pel propi consistori i l'Institut d'Estudis Ilerdencs, que ha concedit una subvenció de 25.496 euros. Els treballs, de proper inici, tindran un termini d'execució de 3 mesos.

L'actual muralla del carrer Migdia, de la qual formen part els dos torricons de planta circular, va ser aixecada l'any 1874 en el decurs de les Guerres Carlines. La fortificació fou bastida després de la destrucció del tram sud de l'antiga muralla medieval a causa de la riuada de Santa Tecla ocorreguda aquell mateix any.

En la construcció, sorgida tant de les necessitats defensives de l'època com de disposar d'un nou mur de contenció de les aigües, es va reapreopfitar la pedra de l'antiga muralla enderrocada i del convent dels Agustins, que també havia quedat molt afectat per la crescuda de l'Ondara. Actualment, els torricons conserven els elements estructurals originals del 1874, amb les característiques cobertes de cúpula acampanada de maó.

"Des de l'Ajuntament de Tàrrega invertirem recursos per a conservar aquest conjunt patrimonial i posar-lo en valor com a monument en el context de les Guerres Carlines", ha assenyalat l'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú. En aquest sentit, es preveu també una senyalització per interpretar aquests elements arquitectònics.

L'esmentat projecte de restauració és molt similar al que Tàrrega ja es va dur a terme l'any 2021 als torricons del Parc de Sant Eloi, construïts l'any 1872 també en el marc de les Guerres Carlines. La restauració de la fortificació es va dur a terme llavors a través del programa de l'1,5% Cultural atorgat per l'Estat.

Comentaris