Maridatge cultural i de reivindicació sobiranista en el Premi Maria Mercè Marçal

La voluntat d'Òmnium Cultural no és altra que la d'eixamplar la majoria de catalans que volen ser mestres del seu destí, com a resposta a les contínues agressions a dos dels pilars bàsics de la nostra societat, l'ensenyament i l'economia.
La presidenta d'Òmnium Cultural Muriel Casals en el seu parlament.
photo_camera La presidenta d'Òmnium Cultural Muriel Casals en el seu parlament.

La presència de Muriel Casals, com convidada en la quinzena edició del premi de Poesia Maria Mercè Marçal responia a la voluntat del Consell Comarcal el Pla d'Urgell de reivindicar la poesia com a eina de salvaguarda de la llengua, i per aquest motiu de necessitat de continuïtat de la convocatòria literària, tal com va afirmar el president de l'ens comarcal Francesc Fabregat.

Una convocatòria a la qual es van presentar 57 obres procedents de tot el territori català, entre les quals el jurat va premiar la del barceloní Eduard Sanahuja, titulada "El llançador d'espases", una obra que va rebre la dotació econòmica de 3.000 euros i que serà publicada per Pagès Editors en la Col·lecció La Suda.

Serà el sisè poemari del professor universitari, qui va manifestar que va tenir el gran privilegi de conèixer personalment a Maria Mercè Marçal, per la qual cosa va manifestar que sentia una gran emoció en rebre el premi que porta el seu nom.


Per la seva banda la presidenta d'Òmnium Cultural,  Muriel Casals va destacar la necessitat de confiar en els polítics i en la política perquè el país pugui aconseguir la transició cap a la sobirania. Casals va afegir que la voluntat d'Òmnium Cultural no és altra que la d'eixamplar la majoria de catalans que volen ser mestres del seu destí, com a resposta a les contínues agressions a dos dels pilars bàsics de la nostra societat, l'ensenyament i l'economia.

Muriel Casals va destacat, que Catalunya no havia tingut mai tan a prop l'objectiu de la plena sobirania, i donat que la Constitució Espanyola no respecta al nostre país, no ens queda altre remei que construir el nostre propi Estat. En aquest sentit Casals va afegir que Catalunya ja no confia en l'administració Espanyola, perquè durant molt temps s'ha aprofitat dels diners dels impostos de Catalunya i de la Unió Europea, uns ingressos que no han sabut gestionar correctament. Per aquest motiu, Casals, va deixar entreveure, que la independència de Catalunya seria beneficiosa per a l'Estat, que sense aquestes "subvencions" hauria de ser més meticulós en els seus comptes.

L'acte també va comptar amb la participació dels alumnes de l'escola Sant Roc de Barbens, que van ser els encarregats de llegir algunes de les poesies, del premio Sol de Pla, de poesia infantil, que també impulsa el Consell Comarcal del Pla d'Urgell.

Des de  fa dos anys el certamen literari va introduir la fórmula de copagament per als assistents, i que per altra banda ha demanat el suport de firmes comercials que recolzen el premi literari, amb la intenció de garantir la continuïtat del mateix. Una iniciativa a la qual van respondre positivament, tant el públic com els patrocinadors, que en l'actual edició s'han incrementat de forma considerable.

Comentaris
Més a Cultura
Entering on the requested page Skip advertisement