30.11.2022 |
Territoris.cat

Finalitza la primera campanya d’excavació del dolmen de la Llosa de Bescaran

El projecte arqueològic ha permès desenterrar l’estructura megalítica de 5000 anys d’antiguitat

Finalitza la primera campanya d’excavació del dolmen de la Llosa de Bescaran


Al jaciment de la Llosa de Bescaran s'ha dut a terme de forma ininterrompuda treballs arqueològics per tal d'estudiar les restes de la sepultura megalítica i adaptar l'espai per a visites.

El director de l'equip arqueològic de l'empresa pirinenca ReGiraRoca que promou la recerca, Gerard Remolins, ha posat de manifest els excel·lents resultats assolits.

La intervenció ha permès recuperar part de material com restes humanes i nombrosos objectes de ceràmica pertanyents a l'aixovar dels diferents individus inhumats durant el neolític final-calcolític. Restes que van sobreviure a diverses intervencions furtives en el passat.

Alhora, els treballs han permès conèixer la morfologia i mida exacta del dolmen, la qual ha sorprès als investigadors per la seva monumentalitat i ha atret l'interès d'arqueòlegs d'arreu.

Amb aquesta excavació també s'ha evidenciat que el monument megalític va ser objecte de reutilitzacions posteriors.

Remolins ha afirmat que el projecte també ha comptat amb la sorprenent implicació dels ciutadans, que ha fet que l'activitat fos tot un èxit. Una vintena d'habitants s'han integrat en la recerca, des de jubilats fins a biòlegs o paletes. D'aquesta manera s'hi ha establert un clima d'intercanvi d'opinions entre experts i voluntaris molt enriquidor.

Molts han estat els curiosos que s'han volgut apropar per observar els treballs d'excavació.

Els resultats han estat tan satisfactoris que encoratgen a l'empresa a promoure una segona campanya en aquest monument megalític així com posen en evidencia la necessitat de consolidar l'estudi del megalitisme a l'Alt Urgell indagant en altres sepultures.

 

Finalitza la primera campanya d’excavació del dolmen de la Llosa de Bescaran
comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement