Torregrossa acollirà les sisenes Trobades Científiques del Pla d'Urgell

Entre les comunicacions que es faran el dia 17, l'historiador Aram Montfort aportarà novetats sobre el camp de presoners que hi va haver a Mollerussa després de la Guerra Civil

mascançainterior
photo_camera Les sessions es proposen divulgar i promoure el coneixement de la comarca

Mascançà organitza les sisenes Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell conjuntament amb l’ajuntament de Torregrossa, municipi que enguany acollirà la convocatòria. La iniciativa se celebrarà el dissabte 17 d’octubre.

La sala d’actes de la Biblioteca Maria Mercè Marçal acolliràa partir de les 9 del matí, fins a catorze comunicacions científiques de disciplines i temes molt variats, des de la geologia i l’ornitologia, passant per la medicina, la història, la sociologia, l’arquitectura, l’antropologia, el disseny, la literatura o l’etnologia.

Es presentarà un  estudi de l’avifauna en el procés de recuperació de l’Estany d’Ivars i Vila-sana

Algunes d’aquestes comunicacions se centraran amb Torregrossa com la de Ton Solé i Esteve Mestre sobre els mestres que van exercir a la població, el militar liberal Niubò de Felip Gallart o unes topografies mèdiques històriques per part de Josep Gallart, Maria Rodríguez i Vicenç Lladonosa.mascançarecurso

Segons fonts de l'organització, destaquen, per àmbits, les comunicacions ambientals sobre els resultats de l’estudi de l’avifauna en el procés de recuperació de l’Estany d’Ivars i Vila-sana o l’estudi geològic sobre les aigües carbonatades elaborat per Antoni Mayoral. En l’àmbit històric, el treball de l’historiador Aram Montfort aportarà novetats sobre el camp de presoners que hi va haver a Mollerussa després de la Guerra Civil.

Destacar així mateix, les dues comunicacions centrades en l’arquitectura, amb Maite Sainz de la Maza, qui parlarà sobre la restauració de la tàpia, i Pol Galitó, sobre l’edifici modernista de l’Escorxador de Linyola. Finalment, la comunicació d’Ester Garcia i Amàlia Ametlló sobre el cant religiós a la comarca, resultat d’un estudi d’àmbit català.

Les Jornades, obertes a tots els públics i sense inscripció prèvia, tenen com a objectiu divulgar i promoure el coneixement de la comarca del Pla d’Urgell entre la seva població i més enllà.

Visita guiada al patrimoni torregrossí per les Jornades Europees del Patrimoni

D'altra banda, dissabte 10 d’octubre, i amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni, Mascançà i l’ajuntament de Torregrossa organitzen una visita guiada per conèixer el patrimoni monumental de la població. Faran de guia els historiadors i historiadors de l’art Josep M. Cabau, Vicenç Lladonosa i Joan Yeguas i donaran a conèixer diferents elements destacats com el castell, la torre d’origen medieval, l’església parroquial, l’ermita de Sant Roc o algunes cases pairals emblemàtiques. La visita és gratuïta i l'hora de sortida serà a les 12 del migdia.

Comentaris