Troben el document fundacional de l'Hostal de Pinós, la fonda més antiga del país amb 500 anys d'història

El document es va trobar en un lligall d'una vintena de pàgines
El document fundacional de l'hostal de Pinós - Foto: Oriol Clavera / Descobrir
photo_camera El document fundacional de l'hostal de Pinós - Foto: Oriol Clavera / Descobrir

La revista 'Descobrir' ha localitzat el document fundacional de l'Hostal de Pinós (Solsonès), considerada la fonda més antiga de Catalunya, que funciona de forma ininterrompuda des del 1524. La troballa s'ha fet en el marc de la feina de documentació duta a terme per Narcís Clotet durant l'elaboració d'un reportatge sobre l'establiment, que enguany celebra el seu 500 aniversari. Segons informa la revista en un comunicat, el document es va localitzar durant una visita que va fer Clotet a l'Arxiu Diocesà de Solsona en què l'arxiver Josep Porredon li va facilitar uns papers del santuari de Pinós per fer la recerca. El document es va trobar en un lligall d'una vintena de pàgines.

En el lligall d'una vintena de pàgines, el periodista solsoní Narcís Clotet va poder llegir que l'any 1523 el capellà administrador del santuari, Narcís Garriga, va pactar amb la senyora de Pinós, Elisabet de Josa, la cessió dels drets per fundar i gestionar l'hostal. Al document, l'administrador demana poder cobrar pels serveis de l'hostal i es compromet a posar-hi hostaler en el termini d'un any. Si no ho fa, li poden embargar els béns. "I, efectivament, més avall se certifica que l'any 1524 Joan Bertrans, de Castelltallat, es converteix en el primer hostaler de Pinós", explica Clotet.

Segons explica la revista 'Descobrir', l'arxiver de l'Arxiu Diocesà creu que es tracta d'un lligall que va servir per a alguna causa judicial posterior, ja que inclou successius pactes i acords subscrits en diferents anys entre la senyora de Pinós i els administradors del Santuari. 

Comentaris