30.11.2022 |
Territoris.cat

Unes 70 persones participen a la segona edició de Vins d'Alçada, Cultius de Nivell a Tremp

La jornada ha posat de manifest l’empenta i l’èmfasi del bon nombre d’elaboradors que desenvolupen el seu projecte vitivinícola al Pallars.

Jornades Vins d'Alçada
Jornades Vins d'Alçada
Unes 70 persones participen a la segona edició de Vins d'Alçada, Cultius de Nivell a Tremp

Els ajuntament de Tremp, Salàs de Pallars, Talarn i La Torre de Capdella han elaborat aquesta proposta al voltant dels cultius de muntanya i alta muntanya, que s’ha celebrat al centre territorial de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya Tremp-Pirineus (ICGC-CT Tremp).

L’objectiu principal de la jornada és la promoció del domini geogràfic de la subzona Pallars de la DO Costers de Segre. A més, enguany les ponències programades giren bàsicament entorn a les varietat antigues i autòctones de vinya, eradicades gairebé del tot a causa de la plaga de la fil·loxera, al segle xix.

La jornada ha comptat amb les ponències d’experts en el camp de la vinya i el vi, així com del sòl i l’agricultura. D’una banda, el president de la DO Costers de Segre, ha centrat la seva xerrada en la situació de la subzona pallars abans de la plaga de la fil·loxera. Montse Torres, de l’empresa Bodegas Torres, ha explicat l’experiència d’aquesta firma en la recuperació de varietats ancestrals de vinya. Així mateix, l’Incavi ha presentat el projecte que ha engegat al Pallars Sobirà sobre recerca de varietats de vinya autòctones

D’altra banda, l’Irta ha parlat de com adaptar la vinya mediterrània al canvi climàtic. L’ICGC ha presentat el projecte que s’està duent a terme amb els cellers del Pallars sobre caracterització de sòls i monotorització d’humitat i temperatura dels mateixos. El programa ha comptat també amb la participació de l’enginyer Sergi Mothe que ha presentat l'estudi de parcel·les agrícoles situades en altura al Pallars Jussà que poden ser un pol d'atracció d'inversions.

La jornada s’ha tancat amb una degustació de vins elaborats amb varietats prefil·loxèriques.

*Aquesta acció s’emmarca en projecte Treball a les 7 comarques que subvenciona el Servei d’Ocupació de Catalunya.

Unes 70 persones participen a la segona edició de Vins d'Alçada, Cultius de Nivell a Tremp
comentaris