De l'1 al 16 d'octubre

La nova edició del Forma 2022 de Balaguer rascarà les entranyes artístiques de la memòria històrica

Balaguer ©M.Aragón
Enguany s'han seleccionat vuit propostes artístiques que donaran forma a vuit escenaris vius de la ciutat noguerenca

L'espai Forma de Balaguer impulsa una segona edició a la capital de la Noguera i ho fa posant al centre el debat sobre la memòria històrica. L'any passat va abordar la globalització i el paper que adopta la ciutadania en ella i enguany es presenta sota el nom 'Balaguer, ciutat de memòria'. L'exposició col·lectiva s'inaugurarà l'1 d'octubre i romandrà a la ciutat fins al 16 d'octubre

Forma. Espais d'art contemporani Balaguer és una exposició d'art col·lectiva que transita i s'instal·la pels diferents espais públics i patrimonials de la ciutat i invita al ciutadà a interactuar amb les obres artístiques, posant-lo al centre per tal que pugui qüestionar-les

En aquesta convocatòria hi trobarem artistes com Baukunst Academy, Conjuntos Empáticos, Edu Comelles, Miquel García, Mito Collective, Mont Marsà, Olga Olivera-Tabeni i Paula Artés que s'ocuparan de vestir la ciutat de Balaguer amb unes instal·lacions que qüestionen la memòria històrica i com aquesta s'ha de mantenir i curar al llarg del temps. 

El Forma 2022 obrirà les portes l'1 d'octubre amb una inauguració que se celebrarà al Museu de la Noguera i una visita guiada a càrrec de les artistes invitades en la convocatòria, després el recorregut continuarà fins a la Capella de Sant Jaume on es podrà gaudir de la performance de Miquel Garcia. L'esdeveniment seguirà el fil de les seves activitats paral·leles el 2 d'octubre amb una visita guiada per les diferents instal·lacions de l'edició i el 8 d'octubre a les 12.00 hores, organitza un còctel literari que inclou la presentació del llibre 'El silenci de l'angle Guillem Viladot o el desfici pel jo' de Teresa Ibars que es maridarà amb un vermut. A les 18.00 hores de la tarda del mateix dia, el Carrer Francesc Macià s'ambientarà amb la performance de Marta Bisbal.

Cartell promocional de Forma ©Paeria de Balaguer

L'esdeveniment proposa una ruta artística que es deslliga pels carrers i els espais patrimonials de Balaguer anunciant on podran trobar les instal·lacions artístiques de cada artista invitat. El Museu de la Noguera acull 'Firma' de Paula Artés, al mur del riu i en ple paratge natural hi haurà 'Lligams de l'exili' de Mont Marsà. Entre el carrer Major i el carrer d'Avall s'hi instal·larà 'Rescat d'urgència' d'Olga Olivera-Tabeni i a La Reguereta hi prendrà partit 'El so imaginat és el més potent i suggeridor' d'Edu Comelles. D'altra banda, i en un altre indret de la ciutat hi haurà 'Krematorium' de Miquel Garcia que ocuparà l'espai de la Capella de Sant Jaume i sense oblidar-nos de la zona del Pont de Sant Miquel, que acollirà 'El neó és mentida' de Baukunst Academy, el Claustre de Sant Domènec, on hi haurà 'Trans(h)itos de Conjuntos empàticos i el passeig de l'estació que acollirà 'Monument' de Mito Collective.

Les activitats, però, continuaran el 9 d'octubre amb la celebració de les jornades europees del patrimoni que inclouen una xerrada sobre l'arquitectura del moviment modern a la ciutat i una punxada modernista amb vinil a les 12.30 a l'Estàtua Gaspar de Portolà. Tanmateix, el 14 d'octubre a les 20.00 hores s'inaugurarà l'exposició 'L'estudi 76' a la sala d'exposicions de la Paeria i el 15 d'octubre es concebrà una visita a la Planta-Fundació Sorigué en quatre torns amb la que cal inscripció prèvia que es pot fer a través de la pàgina de l'espai Forma. A les 20.30 hores del mateix dissabte es projectarà l'obra 'Destructuras' d'Aitor Ortiz, on confluiran la projecció audiovisual i una sessió de música electrònica de la mà d'Eleene d'Am+, maridada amb una copa de cava. 

Així doncs, el Forma 2022 ve a donar un espai nòmada a la memòria i com bé descriuen els organitzadors, "cal cercar el relat col·lectiu com a memòria de tot un poble, basada en l'aprenentatge del passat per a la comprensió del present i així poder-nos enfrontar al futur, tenint en compte els errors històrics i alhora les esperances dipositades en l'esdevenidor". Una mostra que s'impulsa des de la Paeria de Balaguer i és possible gràcies al Som Cultura Balaguer, el Museu de la Noguera, la Diputació de Lleida, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, el Departament de Cultura i la Planta Fundació-Sorigué.