La sensibilitat femenina que converteix en art l'elaboració del vi
Alguns gurus de l'enologia s'han atrevit a afirmar que la sensibilitat femenina és palpable en els vins. Potser per aquesta raó, els resultats del celler Rubió de Sòls han originat uns productes amb una qualitat molt personalitzada.
Aquesta passió despertada per la terra a principis del 2000 els va dur a plantar-hi el 2010. No ho van fer amb una plantació qualsevol, sinó amb una selecció de xarel·los seleccionats de tota Catalunya i empeltats en peus de vinyes velles del camp de Tarragona i del Penedès.
La Judit va desplegar el seu projecte un cop decidits els ceps, que van repartir en cinc parcel·les amb dos microclimes diferents.
Ho van fer amb un conreu tradicional de ceps en vas i conduïts amb un pal de fusta per cada planta, un treball totalment artesanal que fa possible aconseguir un vi de finca, un vi d'autor, encara que aquest objectiu no atreu tant l’autora d’aquesta obra.
El resultat de tot plegat són uns vins d'alta qualitat, que s'han impregnat de tota l'essència que la seva autora volia que tinguessin evolucionant per si sols, totalment ecològics.
Recentment ha sorgit, del laboratori el Rubiòls, una selecció de xarel·los de dins la mateixa finca, criats durant 14 mesos en bóta de roure francès i guardat en ampolla durant 14 mesos més.
La Judit creu que el celler està en evolució, amb projectes de creixement, però mantenint l'essència de les petites produccions, controlades, que facin possible un alt nivell qualitatiu. Un esforç que ha fet possible millorar l'espai en el qual es troba, i que ha revitalitzat una terra que estava pràcticament abandonada.
La viticultora assegura que s’ha recuperat una zona on ara hi ha molta vida.
La Judit constata que les enòlogues cada cop estan guanyant més presència en el sector, i ratifica els estudis científics que indiquen que les dones tenen més aptituds sensorials i que això pot afectar els vins que s'elaboren sota la seva gestió.
Judit Sogas convida a perdre's entre paisatges, fauna i natura d'un gran valor, i compartir amb els productors del Montsec el que genera aquesta terra i la seva activitat, articles d'una gran qualitat, perquè amb les característiques d'aquest territori, tot el que en sorgeix és el resultat de molt d'esforç i passió per tot el que fa la seva gent.