28.05.2022 |

La campana Mònica de la Seu Vella de Lleida marxa a Àustria per ser restaurada

L'esquerda que s'hi va detectar, de 15 centímetres de llargada, distorsionava el seu so original

La campana Mònica de la Seu Vella, surt de la sala on esperava per marxar cap a Àustria

Data de publicació: dimarts 05 d’abril del 2022, 19:11

Localització: Lleida

Autor: Cedida pel Departament de Cultura
La campana Mònica de la Seu Vella, surt de la sala on esperava per marxar cap a Àustria - Foto: cedida pel Departament de Cultura
La campana Mònica de la Seu Vella de Lleida marxa a Àustria per ser restaurada

La campana Mònica de la Seu Vella de Lleida ha marxat aquesta setmana cap a Àustria per ser restaurada, vuit anys després de ser despenjada del campanar. L'any 2004 s'hi va detectar una esquerda d'uns quinze centímetres de llargada, que parteix de la vora i puja obliquament, i que podria distorsionar el so original de la campana. El maig del 2014 la van baixar per no agreujar la fractura i els Amics de la Seu Vella, el Consorci i autoritats municipals van organitzar una festa per acomiadar-la. Des de llavors, ha estat esperant des d'una sala ser traslladada.

Aquest bé patrimonial del segle XV, que forma part d'un monument històric d'interès nacional, és una de les campanes gòtiques conservades més destacades per la seva riquesa

Des de Cultura, expliquen que per a la seva correcta restauració, finançada pel mateix Departament, s'ha buscat el lloc més adient per a aquest tipus d'intervenció. Donat que ni a Catalunya ni a la resta de l'estat espanyol existeix cap taller especialitzat, s'ha localitzat un taller a Innsbruck (Àustria) especialista en restauracions de soldadures de campanes amb aquestes característiques, amb el qual es treballa des de Lleida.

La tècnica que utilitzen en aquestes intervencions és la de soldadura amb bufador de gas, la qual, segons els experts consultats, dona les garanties suficients per iniciar el procediment per a la restauració de la campana. Aquesta soldadura que es farà a Àustria permetrà recuperar la sonoritat perduda sempre que es recuperi el sistema de toc tradicional, mitjançant martell exterior per gravetat.

Una vegada restaurada, expliquen des del Departament de Cultura, caldrà ubicar la Mònica al seu lloc original, un espai més elevat que l'últim que va ocupar perquè el seu so arribi a tota la ciutat. També serà necessari, afegeixen, dotar‐la d'una estructura lleugera que permeti arribar a ella per gaudir de les seves decoracions, imatges i textos i es penjarà d'un nou suport a la finestra, encaixat en les ròtules laterals.

La campana Mònica és de sol greu i es va fer l'any 1486 per tocar els quarts com a complement a la Silvestra, del 1418. El seu diàmetre és de 90 cm, amb una alçada de 70 cm i un pes de 450 kg. La Mònica sempre ha estat tocada amb martell i mai ha tingut batall. Al seu exterior té l'orla habitual de gust gòtic que voreja el perímetre de la boca. En el primer terç hi ha dues figures representades, la d'un gos i un conill que sembla s'estiguin empaitant. A la part superior una inscripció de doble línia en lletra gòtica diu: 'Crist Rei va venir en pau. Déu és feu home, lliurement i amb intenció pietosa, en honor de Déu i per l'alliberament de la Terra/ Aquesta campana fou feta pel mestre Nicolau Barrot, el 20 de maig del Senyor de 1486'. Sota d'aquestes paraules es pot veure diversa iconografia religiosa i a l'interior presenta un perfil ondulat.

La campana Mònica de la Seu Vella de Lleida marxa a Àustria per ser restaurada
comentaris