28.11.2021 |
Territoris.cat

La CUP critica la "manca de planificació" de la Paeria en l'atenció a temporers

Qualifiquen de "maquiavèl·lic" contraposar una residència a l'alberg perquè genera "fractura social i racisme"
Oriol Bosch
Pla obert on es poden veure els terrenys al barri de Pardinyes de Lleida on es preveu situar un equipament modular que, entre d'altres, faria les funcions d'alberg per a temporers sense sostre, l'1 de març de 2021. (Horitzontal)
Els terrenys al barri de Pardinyes de Lleida on es preveu situar un equipament que faria d'alberg per temporers - Foto: Oriol Bosch
La CUP critica la "manca de planificació" de la Paeria en l'atenció a temporers

La CUP reclama un canvi de model agrari transversal per poder abordar la problemàtica multifactorial del sector. La diputada al Parlament de Catalunya per la CUP-UNCPG, Basha Changue, ha explicat davant la Paeria que la CUP ha demanat al Govern "una diagnosi per saber com s'ha d'abordar aquesta reforma, més enllà d'atendre l'emergència actual", causada per l'arribada de temporers a Lleida per la campanya de la fruita. Changue també ha qualificat de "maquiavèl·lic" contraposar una residència a un alberg perquè "contraposar la dignitat d'unes vides enfront les necessitats d'unes altres vides genera fractura social, racisme i xenofòbia". A més, critica la "manca de planificació i retard" de la Paeria en l'atenció i l'allotjament de temporers.

La formació anticapitalista ha demanat explicacions a l'Ajuntament de Lleida per la manca de planificació en l'arribada de persones temporeres, i ha exigit avançar l'obertura dels serveis d'acollida. Consideren que la decisió d'obrir el pavelló de Fira de Lleida per acollir temporers l'1 de juny és "absolutament tardana i mal planificada". "Continuen entenent la problemàtica dels treballadors agraris i la seva dignitat des d'una vessant assistencialista", lamenta Changue, perquè per a l'administració, denuncia, els temporers estan deshumanitzats, considerats infrapersones i, per tant, es permeten envers ells "mesures i condicions que no es permetrien amb cap altre persona".

La diputada al Parlament de Catalunya per la CUP-UNCPG també ha criticat la privatització dels serveis públics feta per la Paeria, "com ha fet amb el servei d'atenció domiciliària, donant continuïtat així a les polítiques del PSC"

Pel que fa al futur alberg, des de la CUP valoren positivament la creació del recurs habitacional al barri de Pardinyes, previst per al 2022, però demanen que sigui una realitat "el més aviat possible". Tot i això, denuncien la "manca de participació i de coneixement" del projecte d'alberg per part del veïnat i reclamen més recursos habitacionals. Concretament, la formació aposta per diferents espais residencials més reduïts i repartits en diversos emplaçaments del de la ciutat i també de municipis del Baix Segre.

Pel que fa a l'audiència pública sobre l'alberg proposada al ple de la Paeria d'aquest divendres, Changue considera que "debatre si la gent ha de dormir al carrer o no, és una mesura esperpèntica i allunyada de la realitat, sobretot pels drets humans i dels temporers".

El govern de la Paeria convocarà una audiència sobre l'atenció a temporers i sensesostre però manté l'alberg a Pardinyes

Per altra banda, el Ple de l'Ajuntament de Lleida ha tombat, amb els vots contraris del govern, la moció de la Plataforma en defensa de la residència de Pardinyes per aturar el projecte municipal que preveu ubicar en un solar d'aquest barri un equipament comunitari per a múltiples usos. Tot i això, l'alcalde Miquel Pueyo ha anunciat la convocatòria d'una audiència pública de la qual se'n derivarà una comissió de treball per analitzar les necessitats de la ciutat en l'àmbit de l'assistència a temporers i sensesostre. Altrament, el Ple ha aprovat iniciar els tràmits per a la remunicipalització de la gestió de la zona blava, dipòsit municipal de vehicles i grua. La proposta ha prosperat amb el suport de tots els grups a excepció de Cs, que ha votat en contra.

El govern de la Paeria ha refermat el compromís per situar al solar del carrer Josep Pallach, al barri de Pardnyes, l'equipament comunitari que, entre altres usos, permetrà acollir temporers i sensesostre i donar resposta a emergències. Tot i el suport de PSC, Cs, PP i del regidor no adscrit, els vots contraris d'ERC, JxCat i Comú han evitat que prosperés la moció de la Plataforma en defensa de la residència de Pardinyes, que sol·licita aturar el projecte. A la vegada, demanava mantenir el compromís assolit fa anys per la Paeria perquè aquest solar aculli una residència per als avis del barri, tal com ha recordat al Ple el representant de la plataforma, Fernando Alonso.

La regidora de Persones, comunitat i agenda 2030, Mariama Sall, ha reiterat que l'atenció als temporers que arriben amb la campanya de la fruita és un "repte històric desatès a la ciutat durant vint anys" i ha insistit que el govern reserva espai al mateix solar de Pardinyes per a un equipament per a la gent gran.

En la seva intervenció, l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha anunciat que convocarà una audiència pública per analitzar les necessitats que té la ciutat pel que fa a l'atenció als temporers i sensesostre. D'aquesta audiència pública se'n derivarà una comissió de treball.

El representant de la plataforma ha expressat "desconfiança" cap a aquesta iniciativa i ha qüestionat la utilitat que pot acabar tenint. "Volem tenir capacitat real de negociació i de decisió", ha afirmat. Tant des del govern com des de la plataforma han exposat voluntat de diàleg. En aquest sentit, Alonso ha tornat a demanar una reunió amb l'alcalde i Pueyo ha lamentat que els representants de la plataforma i de l'Organització de veïns de Pardinyes (Orvepard) no assistissin a la trobada celebrada fa uns dies a la Llotja amb altres entitats d'aquest barri.

La CUP critica la "manca de planificació" de la Paeria en l'atenció a temporers
comentaris