24.09.2021 |
Territoris.cat

Nova injecció de 34 milions de la Diputació de Lleida als ajuntaments i la salut

Talarn ha destacat que la gestió de la COVID-19 ha suposat un entrebanc important que no ha impedit que l'ens provincial hagi estat capaç de donar suport al món local de Lleida amb més de 20 milions d'euros a través de diferents intervencions
Jordi Latorre, Joan Talarn i Albert Bajona presenten els Plans de suport
Jordi Latorre, Joan Talarn i Albert Bajona presenten els Plans de suport
Nova injecció de 34 milions de la Diputació de Lleida als ajuntaments i la salut

La Diputació de Lleida esborra les subvencions i ajuts discrecionals per dotar l'ens d'un sistema de suport econòmic als ajuntaments i consells comarcals basat en la transparència, l'equitat, l'increment de les aportacions al món local que i cerca la millor eficàcia possible. Així ho ha explicat aquest dimecres el president de la Diputació, Joan Talarn en l'acte de presentació dels Plans de Suport als Ajuntaments i l'àmbit de la salut.

El president de la Diputació de Lleida Joan TalarnTalarn ha destacat que la gestió de la COVID-19 ha suposat un entrebanc important que no ha impedit que l'ens provincial hagi estat capaç de donar suport al món local de Lleida amb més de 20 milions d'euros a través de diferents intervencions, com el primer Pla de Xoc (també de les àrees de Cooperació Municipal i Salut) del mes d'abril; el Pla de la campanya agrària, el Pla de suport als serveis socials, el pla de l'IEI per reactivar la contractació d'activitats culturals; als quals cal sumar el Pla de Camins, la modificació del Pla d'Inversions Locals dels anys 2017 i 2018 que encara estaven pendents de pagar i altres plans financers com el del món de l'Esport i d'altres dues de les àrees d'Igualtat i Medi Ambient.

Un Pla de Cooperació Municipal 2020-2021 de 19 milions d'euros

En la presentació hi ha participat el vicepresident Jordi Latorre que ha explicat com es desplegarà el Pla de Cooperació Municipal previst per a les anualitats 2020 i 2021 compta a la que es destinaran 19 milions d'euros.

Una xifra que els municipis podran destinar a inversions en infraestructures que siguin de titularitat municipal o hagin estat cedides a l'ajuntament per un mínim de trenta anys

El Pla també inclourà inversions en terrenys; inversions de reposició d'infraestructures i béns destinats a l'ús general; inversions noves associades al funcionament operatiu dels serveis, i inversions de reposició associades al funcionament operatiu dels serveis. Els consistoris hi podran conceptes com ara maquinària, instal·lacions tècniques i utillatge; elements de transport, mobiliari, equips per processos d'informació, o terrenys i béns naturals.

Dels 19 milions d'euros, 16 milions es repartiran entre tots els ajuntaments (excepte Lleida) i EMD del territori. En concret, l'Ajuntament de Lleida, per les seves característiques especials, tindrà una dotació de 400.000 euros. Les EMD tindran una assignació de 8.000 euros per entitat, sumant un total de 432.000 euros. Finalment, 14.992.000 euros es distribuiran entre tots els ajuntaments de la demarcació -excepte la Paeria de Lleida i les EMD-.

Un 70% d'aquests recursos es repartiran mitjançant l'assignació d'una quantitat fixa per municipi; un 20% distribuïts de forma proporcional al nombre d'habitants de cada municipi, i un 10% distribuïts en funció del nombre de nuclis de població. Els municipis que són capital de comarca tindran, a més, una assignació addicional de 16.000 euros per entitat, fent un total de 176.000 euros.

Latorre ha explicat que el pla té una mirada especial i preferent per als municipis més petits, en risc de despoblament i pirinencs, i és de caràcter bianual. A més, ha destacat que aquests recursos es podran destinar a diversos tipus d'inversions i que funcionaran com una bestreta, o sigui que seran adjudicats de forma immediata.
 

Pla d'inversions en matèria de salut de 15 milions d'euros

El Pla per al finançament d'inversions en matèria de salut el presentava el diputat de l'àrea, Albert Bajona, una actuació que compta amb una partida de 15 milions d'euros que es distribuirà entre les anualitats de 2020, 2021 i 2022, destinada als ajuntaments i EMD de la demarcació.

Segons Bajona, els ens locals podran destinar els ajuts a inversions vinculades amb la millora i adaptació de les infraestructures de captació, emmagatzematge, distribució i dels sistemes de tractament i potabilització d'aigua destinada a consum; la millora i adaptació de les infraestructures de tractament de l'aigua en piscines municipals; la compra, reforma, construcció, o adaptació d'equipaments per a ser utilitzats com a consultori mèdic local, tanatori, cementeri, sala de vetlla, així com altres equipaments de caràcter sociosanitari, i a les adquisicions d'equipament mèdic, mobiliari i altres que puguin tenir la consideració de béns inventariables per aquests equipaments.

Nova injecció de 34 milions de la Diputació de Lleida als ajuntaments i la salut
comentaris