Noves passejades i contacontes dinamitzaran el Turó de la Seu Vella

Itinerari per descobrir el vincle de l'aigua amb el monument, i un recorregut nocturn Xino-Xano

Vespre al Turó de la Seu Vella de Lleida. Fotografia: Ajuntament de Lleida.
photo_camera Vespre al Turó de la Seu Vella de Lleida. Fotografia: Ajuntament de Lleida.

Amb l'arribada del bon temps, el Turó de la Seu Vella torna a omplir-se de propostes adreçades per a tota la família.

Les properes cites amb aquesta estrella del patrimoni lleidatà són dues passejades per conèixer més a fons els vestigis i secrets del conjunt patrimonial i una activitat familiar a base de contacontes per la mainada

La primera passejada ha tingut lloc el diumenge 29 de maig, i ha permès descobrir diferents indrets on l'aigua és protagonista, tant en temps antics com en l'actualitat, i conèixer algunes petites històries que s'hi amaguen.

L'activitat combinava diferents aspectes en una única acció: Descobrir d'alguns elements patrimonials presents al turó i no inclosos habitualment en les visites guiades; potenciar la terrassa del Castell del Rei com el millor mirador de la ciutat i observatori del territori, i col·laborar amb el Museu de l'Aigua en la difusió del patrimoni.

El Xino Xano pel Turó arribarà els divendres 3 i 10 de juny

Es tracta d'una passejada nocturna pel turó on la fortificació militar és la gran protagonista amb els seus baluards de defensa, túnels i camins de ronda. D'aquesta manera, el Consorci posa en valor una fortalesa que, construïda fonamentalment entre els segles XVII i XIX, fou declarada Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 1949, quedant inclosa posteriorment en la declaració de l'entorn del conjunt monumental, també com a BCIN, l'any 1995.

L'activitat començarà a les 20.30 hores a la Porta del Lleó i durant el recorregut farà diferents parades: el parc de Santa Cecília, el búnquer, el baluard del Rei, un túnel, un refugi antiaeri i el pont llevadís.

Xino Xano pel Turó convida a descobrir alguns elements patrimonials presents al turó i no inclosos habitualment en les visites guiades i fer una activitat saludable atès que el recorregut és d'uns 3 km

Per altra banda, la sessió dels Contacontes del Segle XXI a la Seu Vella està dirigida a un públic eminentment familiar i consisteix en la lectura de contes infantils de contingut molt actual i amb valors, com ara la coeducació o la igualtat de gènere.

Tindrà dues sessions diferents segons la seva temàtica, 'contes en femení' (5 de juny) centrats en la igualtat de gènere i 'contes desexplicats' (12 de juny) que ofereixen una nova versió dels contes tradicionals, també amb valors. Els espais de lectura del contacontes són zones poc conegudes del monument, esdevenint així, també un espai de descoberta.

comentaris