12.04.2021 |
Territoris.cat

29 OCTUBRE

El premiat documental 'For Sama' inaugurarà la primera edició del Visual Art

Visual Art, el Festival Internacional de Cinema de Lleida, comptarà amb la participació de 51 dones cineastes

forsama2
El premiat documental 'For Sama' inaugurarà la primera edició del Visual Art

La pel·lícula documental  ‘For Sama’, dels directors Waad Al-Kateab i Edward Watts, inaugurarà la primera edició de Visual Art, el Festival Internacional de Cinema de Lleida, que se celebra entre el 29 d’octubre i el 9 de novembre.

'For Sama' gira al voltant de la fortalesa amb què una dona jove enfronta l'amor i la maternitat en un clima de guerra

La narració es realitza a través d'una carta que escriu una mare a la seva filla on es relata la vida de Waad Al-Kateab durant els cinc anys de conflicte bèl·lic a Síria, context en el qual la jove s'enamora d'un estudiant de medicina, es casa i dóna a llum a Sama. Mentre tot el poble sirià intenta escapar del país, el matrimoni decideix quedar-se al comandament d'un hospital de voluntaris fundat per curar els ferits de guerra. La història de Waad revela el veritable dilema al qual s'enfronta la protagonista quan li toca prendre una difícil decisió: abandonar la ciutat per mantenir la seva filla fora de perill, encara que això suposi al mateix temps abandonar la seva pròpia lluita per la llibertat.

La pel·lícula va ser nominada als Oscar 2019 i va rebre nombrosos premis, com ara el BAFTA (British Academy Film Award) al millor documental, 4 premis BIFA (British Independent Film Awards) incloent Millor Pel·lícula, Premi del Cinema Europeu al Millor documental i premi National Board of Review (NBR) a la llibertat d’expressió, entre d’altres.

Aquesta 1a edició de Visual Art estarà marcada per una forta presència femenina en totes les seccions

Entre els audiovisuals que es podran contemplar destaca 'Volver a empezar' ('Herself'), dirigida per Phyllida Lloyd, l'encarregada de cloure el festival el 8 de novembre.

Es tracta d'un drama sobre l'abús domèstic i la crisi de l'habitatge actual, i arribarà a Lleida després de rebre una gran acollida als festivals de Sundance i Sant Sebastià.

El cineasta lleidatà Jaume Balagueró ('[REC]', 'Mientras Duermes') i el director de fotografia i restaurador de la Filmoteca espanyola, Juan Mariné ('Los guardiamarinas', 'La grieta') rebran els Premis d'Honor del festival en homenatge a les seves carreres

Atesa l’actual situació sanitària, el festival també tindrà una versió online que permetrà arribar a un públic més ampli i aconseguir una edició molt més segura.

Visual Art, Festival Internacional de Cinema de Lleida neix amb la voluntat de ser una porta d’entrada del cinema independent al mercat espanyol i una plataforma per difondre el cinema català a l’exterior.

Posa el focus principalment en els nous llenguatges, el cinema fet pel talent més jove i les produccions catalanes, i s’uneix a l'oferta audiovisual de la ciutat de Lleida per fomentar l’accés del públic al cinema com un art i un vehicle de comunicació i aspira a convertir-se en un referent del talent emergent dins l’àmbit audiovisual.

El premiat documental 'For Sama' inaugurarà la primera edició del Visual Art
comentaris