30.11.2022 |
Territoris.cat

S'inicien les compareixences dels lleidatans i lleidatanes davant la comissió de l'1 d'Octubre

Dos ciutadans ja han relatat com van viure aquella jornada a l’Institut de la Caparrella i a l’Escola Oficial d’Idiomes

1O2
S'inicien les compareixences dels lleidatans i lleidatanes davant la comissió de l'1 d'Octubre

Miquel Àngel Calderó i Adolf Martínez són els noms dels dos veïns de Lleida que ahir van comparèixer davant de la Comissió Especial de l'1 d'octubre, creada per la Paeria.

Ambdós han explicat les seves vivències durant aquell al dia als seus centres de votació, que van ser l’institut de la Caparrella i l’Escola Oficial d’Idiomes, i han atès les preguntes dels membres de la comissió

Vaig viure en primera persona els Fets de l'1 d'Octubre i els excessos policials que es van produir aquell dia. He vingut a aprofitar l'oportunitat que m'ha ofert l'Ajuntament de Lleida i la Comissió de l'1-O perquè quedi per sempre constància del que va passar, de quins són els sentiments que vam percebre aquell dia els veïns de la ciutat i que quedi en la memòria la vergonya d’aquells que van propiciar-ho”, va explicar Calderó.

Per la seva banda, Martínez afegí: “He relatat les meves vivències com a ciutadà el dia 1 d’Octubre, quan vaig estar a l’Escola Oficial d’Idiomes des de les 5 del matí intentant exercir el meu dret a vot com qualsevol ciutadà. He relatat aquesta vivència, el neguit i la por que vam arribar a passar, la violència desmesurada de la Policia Nacional, el fet de poder votar al final i com va anar el recompte.

La finalitat d'aquesta comissió és reconstruir què va passar i com es van viure els fets d'aquell dia a la ciutat per part tant de la ciutadania, com d'altres agents i institucions

En aquesta comissió també es recolliran testimonis dels fets posteriors a la Sentència del Tribunal Suprem dictada el 14 d'octubre de 2019.

Les persones que participen en la comissió ho fan voluntàriament i només han de demanar ser convidades. Aquest tràmit es pot fer de manera digital o presencialment a l'Oficina Municipal d'Atenció Ciutadana.

La comissió especial de l'1 d'octubre es va constituir el 9 de juliol de 2019, presidida per Currià

Des de la seva posada en marxa s'ha treballat acuradament en els procediments que havien de regir les compareixences ciutadanes amb plenes garanties jurídiques.

La tasca de documentació de la comissió 1 d'octubre s'inicia amb els testimonis de ciutadans i ciutadanes de Lleida i, més endavant, se sol·licitarà la col·laboració de mitjans de comunicació, institucions i càrrecs unipersonals perquè facilitin els documents que desitgin per completar el fons sobre l'1-O a Lleida.

S'inicien les compareixences dels lleidatans i lleidatanes davant la comissió de l'1 d'Octubre
comentaris