01.03.2021 |
Territoris.cat

JXCAT ES DEMARCA DE L'ACORD I APOSTA PER RECÓRRER A LA VIA JUDICIAL

ERC, PSC i Comú acorden incrementar el preu de l'aigua a Lleida un 7,5% els pròxims 3 anys

Imani (Unsplash) aixeta aigua
La proposta suposarà un augment de la factura el 2021 inferior a un euro al mes per al 96% de llars i el 70% d'empreses - Imani (Unsplash)
ERC, PSC i Comú acorden incrementar el preu de l'aigua a Lleida un 7,5% els pròxims 3 anys

Els grups d'ERC, PSC i del Comú a la Paeria han tancat un acord que preveu incrementar el preu de l'aigua a Lleida una mitjana global del 7,5% durant els tres pròxims tres anys, i un 75% en el cas del clavegueram. Tot i això, el nou model tarifari s'aplicarà de forma progressiva, gravant més a qui més aigua gasta. A més, incorpora una rebaixa de la tarifa per a famílies vulnerables i un conveni per crear un Fons Municipal de Solidaritat de 100.000 euros per donar ajuts a fons perdut, a més de promoure l'estalvi d'aigua.

Segons han explicat els tinents d'alcalde Jordina Freixanet i Sergi Talamonte i el portaveu del grup del PSC, Jaume Sellés, l'impacte en la factura final dels usuaris serà "limitat", inferior a un euro al mes per a un 96% de les factures domèstiques i un 70% de les industrials, per a l'any 2021, i permetrà "garantir l'equilibri econòmic de la concessió i garantir les inversions a la xarxa".

L'acord respondria a la necessitat d'equilibrar econòmicament la concessió del servei d'abastament i sanejament a Lleida, ja que no s'havien aplicat tots els increments tarifaris previstos en el contracte de pròrroga de la concessió signat l'any 2012. Això va provocar una reclamació de l'empresa concessionària, Aqualia, que així quedarà desestimada, i també que es frenessin inversions a la xarxa, que ara es podran reprogramar, segons han afirmat.

L'acord incorpora mesures de sensibilitat social, com són una rebaixa del 10% de la tarifa a les famílies vulnerables acollides a la tarifa especial d'aigua de bo social i la firma d'un conveni amb la concessionària que permetrà la constitució d'un Fons Municipal de Solidaritat, dotat amb 100.000 euros a l'any, per donar ajudes a fons perdut a persones o famílies en situació de vulnerabilitat o risc d'exclusió residencial.

foto_3704337Els tinents d'alcalde de la Paeria, Jordina Freixanet i Sergi Talamonte, i el portaveu del grup del PSC, Jaume Sellés - Paeria de Lleida

Freixanet ha explicat que, com que no es va executar tal com estava fixada la pròrroga del contracte aprovada el 2012, la concessionària va presentar l'any passat a la Paeria una reclamació de desequilibri econòmic de 12 milions d'euros, que suposava un increment del 13%. El contracte de concessió de l'explotació del servei d'abastament i sanejament té vigència fins a l'exercici 2037, pel qual els grups municipals signants han pactat adoptar acords per garantir el reequilibri del contracte i incorporar compromisos socials sobre el preu i la gestió de l'aigua a la ciutat.

La tinenta d'alcalde ha dit que "el que fem avui és un exercici de responsabilitat política", i que "a més d'evitar l'embat judicial, de 12 milions d'euros, preveu resoldre la situació de pobresa energètica amb un Fons de Social de Solidaritat; rebaixar un 10% la tarifa a les famílies acollides al bo social; una campanya de conscienciació del consum responsable i resoldre les inversions actuals i pendents".

Talamonte ha ressaltat també els criteris mediambientals, ja que premia l'estalvi d'aigua i la reducció del consum, en un context d'emergència climàtica. Ha dit que l'acord és resultat d'una negociació "llarga" i complexa i, com preveu el Pacte d'Entesa entre ERC, JxCat i el Comú, "aquest govern segueix explorant vies per municipalitzar el servei de l'aigua".

De mitjana, l'increment per a l'any 2021 serà d'un 3% en la tarifa de l'aigua i d'un 30% en la del clavegueram, que fins ara tenia un cost únic d'1,98 euros al mes, i que ara incorporarà una part variable en funció del consum. Per a l'any 2022, està previst el mateix increment mitjà que el 2021 mentre que per al 2023 serà de l'1,5% en el preu de l'aigua i del 15% en el del clavegueram.


El portaveu del PSC, Jaume Sellés, ha considerat que no és una decisió política sinó que respon a un contracte amb la concessionària que podia acabar amb una resolució judicial. Segons ha dit, és "responsable" contribuir a evitar-ho, i ha afegit que té a veure amb les herències que un es pot trobar, perquè "probablement als qui signen ara l'acord els hauria agradat fer el contracte amb la concessionària d'una altra manera". No obstant això, per a Sellés ha resultat "beneficiós" per al conjunt de ciutadans perquè ha implicat que s'hagin fet les obres del carrer de Sant Martí, del col·lector de Ronda, de Noguerola i a Sucs, per un valor aproximat de 9 milions d'euros, "sense que els veïns hagin hagut de fer-se càrrec de contribucions especials".

JxCat es demarca de l'acord i aposta per recórrer a la via judicial

L'altre soci de govern de republicans i comuns, JxCat, s'ha desmarcat d'aquest acord. El primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Toni Postius, ha explicat que JxCat és partidari d'explorar altres vies per donar resposta a la reclamació milionària d'Aqualia la qual, segons ha recordat, "té el seu origen en la gestió efectuada per governs del PSC". En aquest sentit, la formació aposta per recórrer a la via contenciosa administrativa ja que, "des del punt de vista tècnic, hi ha prou arguments per anar per via judicial". En aquest sentit, Postius considera que són "moments molt difícils per a la ciutadania" per aplicar aquests increments en l'aigua i el clavegueram com a possible solució a la reclamació de la concessionària.

Toni Postius ha recordat que el pacte d'entesa ja preveu que els tres grups del govern puguin no votar el mateix en cas de discrepàncies en determinades qüestions, "sense que això posi en crisi i en dubte el govern municipal". El primer tinent d'alcalde ha remarcat que JxCat no està d'acord de l'increment pactat entre ERC, PSC i Comú però no ha concretat si el grup s'acabarà abstenint o votant en contra de la mesura.
 

ERC, PSC i Comú acorden incrementar el preu de l'aigua a Lleida un 7,5% els pròxims 3 anys
comentaris