Fira de Teatre de Titelles de Lleida programa espectacles de 31 companyies

Lleida acollirà el 30 d’abril, 1 i 2 de maig la trenta-dosena Fira de Teatre de Titelles de Lleida que, per a aquesta edició, comptarà amb 31 companyies, 115 actuacions i 300 professionals
La companyhnia Di Filippo Marionette @Firatitelles
photo_camera La companyhnia Di Filippo Marionette @Firatitelles

Lleida acollirà el 30 d’abril, 1 i 2 de maig la trenta-dosena Fira de Teatre de Titelles de Lleida que, per a aquesta edició, comptarà amb 31 companyies, 115 actuacions i 300 professionals. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyat del regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant; el director de l’IEI, Joanjo Ardanuy, així com dels directors de la Fira, Elisabet Vallvé i Oriol Ferra, van presentar el 30 de març, una edició que ha hagut d’adaptar-se a les mesures sanitàries per complir amb totes les mesures de seguretat.

Presentació Fira de Titelles de LleidaEl paer en cap ha posat de relleu que serà una edició marcada per la situació actual derivada de la pandèmia i pel fet que al 2020 va ser el primer any en què la Fira no es va celebrar des de la seva creació.

Enguany, però, la Fira de Titelles segueix prioritzant els valors que la defineixen com a Fira professional i com a eina divulgativa i de participació ciutadana, tot apostant per la qualitat per damunt de la quantitat

És per això que s’ha guanyat el prestigi que la segueix, sent l’única fira d’aquestes característiques a l’estat espanyol i fent de Lleida  una autèntica festa. Una festa que enguany es veurà minvada, amb limitació d’aforament i mesures restrictives, però que en essència mantindrà aquesta vessant.

Per la seva banda, Rutllant ha destacat que al llarg dels tres dies de programació Lleida gaudirà d’un ampli ventall d’espectacles que inclouran des de propostes tradicionals fins a d’altres de més innovadores; espectacles de sala i de carrer; per a totes les franges d’edat, amb un total de 115 actuacions, que es realitzaran en 14 espais entre sales i espais tancats i aire lliure.

La trenta-dosena edició de Fira de Teatre de Titelles, complint totes les mesures de seguretat, seguirà acollint espectacles a l’aire lliure però en espais amb control d’accés i aforament i, també, en espais tancats. En aquesta edició, però, per fomentar la participació de professionals que per motius sanitaris no es puguin desplaçar a Lleida per una banda i per l’altra, perquè les restriccions han fet que hi hagi companyies d’alt valor artístic que no han pogut ser presents a la graella d’espectacles, els professionals podran veure espectacles diferents als presencials durant deu dies de forma virtual.

El caràcter internacional de la Fira és ben palès i s’ha consolidat profundament els darrers anys, i tot i la difícil situació actual sobretot pel que fa a la mobilitat, hi haurà companyies, programadors, directors de festivals i altres professionals del sector procedents de França, Itàlia, Bèlgica, Grècia, Alemanya i Portugal

La Fira és, a més d’un referent, una necessitat per a tots els professionals del sector i més encara en aquesta edició després d’un any de pandèmia que ha tingut un gran impacte en el sector cultural. La Fira de Titelles va més enllà de ser un simple espai d’entreteniment popular, ja que obeeix a una clara vocació de servei a l’art titellaire, als artistes i als programadors, que cada any proliferen tant en nombre com en diversitat de procedència. I és que, durant els dies de la Fira, Lleida es converteix en el punt de trobada i de contacte entre companyies i programadors, ha assegurat Pueyo.

Mountain, de la companyia Agrupación Señor Serrano

Una programació internacional i amb estrenes

Com sempre, el divendres, però en aquesta ocasió més aviat com a conseqüència del toc de queda, l’espectacle inaugural The Mountain, de la companyia catalana Agrupación Señor Serrano, donarà el tret de sortida a aquests tres dies del millor teatre de titelles. Una inauguració a càrrec d’una de les companyies nominades als Premis de la Crítica en les categories de Noves Tendències i Eines digitals. 

De les 31 companyies participants, 13 són catalanes, 10 provinents de diverses autonomies espanyoles i 3 estrangeres. Atenent a les dificultats de mobilitat existents, s’ha apostat per companyies de països propers, per facilitar així la seva assistència.

7 estrenes: 4 a Catalunya, 1 estrena cinematogràfica, una estrena en català i 2 estrenes absolutes

La Fira de Titelles comptarà amb  un total de 7 estrenes, 6 d’elles són espectacles, i una estrena cinematogràfica.

Estrenes absolutes: La Fira comptarà amb 2 estrenes absolutes, 1 d’una companyia catalana i l’altra d’una italiana.

Participarà la companyia catalana Galiot Teatre, que presentarà per primer cop la seva instal·lació “Gira Volta Titelles”, composta de teatrets de titelles fets amb material reciclat i en què serà l’espectador qui hi donarà vida.

Per la seva banda, la italiana Di Filippo Marionette, estrenarà de forma absoluta a la Fira el seu espectacle “Variations”. Un espectacle de titelles de fil marca de la companyia, en què la interacció entre el titella i els titellaires és la protagonista.

La Fira comptarà amb cinc estrenes a Catalunya. La companyia Zero en Conducta estrenarà a Catalunya la seva pel·lícula “Anima Animae Animam”.

“Kalek” de la companyia madrilenya El Retablo, “Eco” dels andalusos Ymedioteatro, “La leyenda de Sally Jones” dels castellans Baychimo Teatro i “Mr. Blue Sky” dels valencians La Fam Teatre es veuran per primer cop a Catalunya en el marc de la Fira.

L’espectacle “Kalek, de la companyia El Retablo, no només serà estrena a Catalunya, sinó que també estrena en català.

Kalek de la companyia El Retablo

Espectacles per a tots els públics

Com ja és habitual, la Fira comptarà amb moltes propostes adreçades als infants com “Kalek” de El Retablo, “Hamelí” de la companyia Xip Xap, “Núvol Núvol” de Periferia Teatre, “Orfeo” dels madrilenys La Canica Teatro i “O Ninho” dels portuguesos Partículas Elementares.

En aquesta edició i amb la ferma voluntat de seguir apostant pels espectacles familiars hi ha moltes produccions per a aquesta franja d’edat. Així, doncs, el públic podrà gaudir de companyies de casa, com el Centre de Titelles de Lleida amb “Kujira”, Puck Cinema Caravana, amb el seu espai “Puck i la seva troupe”, Holoqué amb la seva “Caixeta”, Campi qui pugui amb els seus “Pigs”  i Jam amb “Le voyage”.

Les companyies catalanes Eudald Ferré, Cia Minimons, Galiot Teatre i Agrupación señor Serrano, sumen a aquesta franja d’edat el seus espectacles “La “petita” Moby Dick”, “Un teatre al jardí”, “Gira Volta Titelles” i “Prometheus”, respectivament.

Entre els espectacles familiars també hi trobarem Teatre de l’Abast qui amb una producció conjunta amb Zero en Conducta, naufragaran a Lleida amb el seu “Rob” i des de Mallorca Hotel Iocandi amb “Peix”.

També en la franja familiar, però en aquest cas més de 10 anys, hi haurà l’estrena d’“Eco” d’Ymedioteatro i des de Castellà i Lleó Baychimo Teatro amb “La leyenda de Sally Jones”.

També hi haurà espectacles familiars internacionals amb “Variations” de la italiana Di Filippo Company i els francesos Théâtre Mu amb “Bidouille Ex Machina”.

El públic juvenil i adult també hi té lloc entre els titelles i podrà gaudir d’una àmplia oferta d’espectacles.

Qualificats com a juvenil–adult, hi ha “Historia Universal” del català David Espinosa, “M.A.R.” de la madrilenya Cía. Andrea Díaz Reboredo, “Espejismo”  de l’andalusa El espejo negro, “The Mountain” de la catalana Agrupación Señor Serrano, “Mr. Blue Sky” de la Fam Teatre i “El lloc de ser nosaltres” de la companyia Pep i Sira Aymerich. 

Di Filippo Marionette, estrenarà Variation @Firatitelles

Espectacles al carrer

En aquesta edició, la Fira continua acollint espectacles als espais oberts, tot i que en ubicacions alternatives per tal de garantir el control d’accés i el registre previ que les mesures vigents demanen. Un espectacle itinerant recorrerà la Plaça de la Llotja. És el cas de la companyia lleidatana Centre de Titelles de Lleida que presentarà per primer cop a Lleida la seva balena “Kujira”.

La plaça del Museu de Lleida acollirà, per la seva banda, l’espectacle “Peix” de la companyia Hotel Iocandi.

Espai instal·lacions

En aquesta edició i com a novetat hi haurà l’espai instal·lacions. Un espai que, com el seu propi nom indica, acollirà quatre instal·lacions de quatre companyies diferents, tres de les quals formen part de la recent creada associació Col·lectiu Galleda. Una associació que aplega les companyies que es dediquen a les instal·lacions de carrer i sorgida per reivindicar-ne la seva existència.

En aquest espai hi haurà “Un teatre al jardí”, “Puck i la seva troupe”, “La Caixeta” i “Gira Volta Titelles” de les companyies catalanes Cia. Minimons, Puck Cinema Caravana, Holoqué i Galiot Teatre, respectivament

Aquest espai estarà ubicat al pati del Convent de Santa Clara i l’accés al mateix es farà amb entrada i s’hi podrà estar un temps determinat com a màxim i gaudir de tantes instal·lacions com es vulgui.

La Fira professional: tretzenes Jornades Tècniques    

L’Espai PRO es presenta com un espai de trobada, reunió i negoci, exclusivament per als professionals que es desplacin a Lleida per conèixer les noves propostes i aprofitar aquesta especial plataforma de mercat. És un dels espais que més defineixen la filosofia d’una fira, i és on les companyies poden establir contacte directe amb els programadors o distribuïdors. En aquesta edició no comptem amb l’espai físic, però si com a espai d’intercanvi.

Les Jornades professionals es concentraran totes el divendres dia 30 d’abril i en diferents espais de la Llotja.

Dins les activitats professionals, destaquen les 13es Jornades Tècniques, que inclouen: una trobada professional, un Speed Meeting, dos tallers i quatre presentacions.

Facilitadora Pro

Per quart any la Fira mantindrà la figura de la facilitadora, Margarida Troguet, la funció de la qual consisteix en posar en contacte a professionals que no es coneixen, ja sigui per iniciativa pròpia o bé donant resposta a encàrrecs de professionals que necessitin contactar amb algú en concret. 

Residència

La Fira acull la residència de la companyia italiana Di Filippo Marionette per tal que pugui treballar en la seva darrera producció i ultimar-ne els detalls de cara a la seva estrena absoluta en el marc de la Fira.

comentaris