3 de juny

'La gran evasió republicana', nova xerrada de memòria històrica a Lleida

'La gran evasión española' anirà a càrrec d'Alejandro Torrús López, Cap d'Opinió del diari digital 'Público'

Presos republicans.
photo_camera Presos republicans.

El divendres 3 de juny tindrà lloc una nova cita amb la memòria històrica a Lleida, de la mà la conferència 'La gran evasió republicana'.

Aquesta activitat tindrà lloc a la sala Jaume Magre, a les 18.45 hores

Anirà a càrrec d'Alejandro Torrús López, Cap d'Opinió del diari digital 'Público' i que durant anys va ser responsable de la informació de Memòria Històrica a l'esmentat diari, mitjançant el qual va ser premiat amb la distinció de l'Associació Pro Drets Humans Espanya el 2017.

El maig de 1938, al voltant de 2.500 homes s'amuntegaven a les brigades del penal del fort de San Cristóbal (Navarra). Entre els reclusos hi havia presos polítics i presoners de guerra que vivien en condicions infrahumanes i sota permanent amenaça de tortura o execució.

El diumenge 22 de maig d'aquell any, el calendari marcava la festa de santa Rita, patrona dels impossibles, quan 795 van aconseguir escapar-se de la històrica fortalesa. Aquesta gran evasió republicana no va ser una fugida improvisada i va provocar un enorme impacte a les autoritats franquistes.

Davant la idea que, en plena Guerra Civil, “un grapat de presos desnodrits i apallissats” prengués una de les presons més segures de l'Espanya franquista, els seus responsables van ordenar una ferotge cacera dels fugats en què van participar soldats, guàrdies civils, carlins, falangistes i civils.

Es recomana fer inscripció prèvia a: Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida, 973700457 o [email protected]

Comentaris